morele stress
03/05/2016
Ethiek en zingeving Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Website morelestress.be wil thema bespreekbaar maken in zorgsector

De afgelopen twee jaar hebben medewerkers van de Onderzoekscluster Verpleegkunde van de Hogeschool West-Vlaanderen gesprekken gevoerd met zorgverleners in de ouderenzorg en bredere zorgsector. Ze hebben gehoord hoeveel voldoening een job in de zorg kan bieden, hoeveel steun collega’s aan elkaar kunnen hebben en hoe zorgverleners het liefst van al alles in het teken van de patiënt willen zetten. Ook hebben ze vernomen hoe lastig het kan zijn om onder hoge werkdruk te werken, en hoe moeilijk het is voor zorgverleners om met de stijgende zorggraad de steeds mondigere patiënten (en hun familieleden) de zorg te verlenen die zij zouden willen verlenen. Hoe zij soms het gevoel hebben dat ze tekort schieten, zelfs al doen ze alles wat ze kunnen.

Alles wat ze geleerd hebben uit die gesprekken met medewerkers en leidinggevenden uit de ouderenzorg, hebben ze gebundeld op deze website. De website werd ontwikkeld om te informeren over morele stress – het wrange gevoel dat zorgverleners ervaren wanneer zij niet kunnen handelen volgens hun waarden en visie op goede zorg – en wil instrumenten aanreiken aan leidinggevenden, zorgorganisaties en dienstverleners om morele stress te herkennen, bespreekbaar te maken en te hanteren.

De website legt uitvoerig uit wat morele stress inhoudt en verduidelijkt het thema aan de hand van getuigenissen. Daarnaast vind je er actiepunten terug die helpen om het probleem aan te pakken. De organisatoren kunnen ook ter plaatse komen om het concept toe te lichten in een verkennend, vrijblijvend gesprek. Zij organiseren teamworkshops, infosessies en advies op maat.

De website morelestress.be is het resultaat van een tweejarig ESF-project ‘Morele stress in de (ouderen)zorg.