Werken in de zorg
12/10/2023
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

KBS doet aanbevelingen om werken in de zorg werkbaar te houden

Al geruime tijd stuurt de zorgsector alarmsignalen uit: er zijn handen en hoofden te kort. Hoe kunnen we dat verhelpen? Hoe houden we de zorg toegankelijk en kwaliteitsvol? Een nieuwe position paper van de Koning Boudewijnstichting focust op wat de diverse stakeholders kunnen doen.

De vraag naar meer handen aan het bed overschrijdt vandaag het aanbod. De zorgnoden nemen niet alleen toe, ze worden ook complexer. Ook de instroom in de sector volstaat niet langer om de uitstroom van medewerkers het hoofd te bieden. Door een tekort aan personeel in de zorg en op de arbeidsmarkt in het algemeen ontstaat er een enorme druk. Dat leidt tot een aantal knelpuntberoepen binnen de sector: door kwantitatieve tekorten (te weinig werkzoekenden), door kwalitatieve tekorten (werkzoekenden zonder de juiste competenties) en door de specifieke arbeidsomstandigheden. Zorgmedewerkers ervaren een gestegen werkdruk. Dat is overigens niet enkel een Belgisch probleem. 

De sector van de (eerstelijns)zorg en zijn vele organisaties zullen zichzelf moeten heruitvinden en herorganiseren, zoveel is duidelijk. Er zijn al praktijkvoorbeelden van hoe het anders kan. Het Fonds dr. Daniël De Conick steunde reeds verschillende leerrijke pilootprojecten en ook uit het begeleidende rapport kwamen tal van werkbare suggesties naar voren.

De nieuwe position paper van de Koning Boudewijnstichting schetst kort en overzichtelijk de zorgproblematiek in haar brede maatschappelijke context (met facts & figures) en reikt praktijkgerichte aanbevelingen aan: zowel voor de sector en voor de organisaties die er deel van uitmaken als voor het beleid. Ook de vraagzijde – wat verwachten mensen van de zorgverlener? – wordt onder de loep genomen.

Lees hier de publicatie