ECD
23/10/2023
Kwaliteit Ethiek en zingeving Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Woonzorg Eerste lijn

Artsen krijgen in opleiding referentiearts dementie passages uit 'Thuis' voorgeschoteld

Negentig artsen starten met de nieuwe opleiding tot referentiearts dementie. In die opleiding worden passages van 'Thuis' gebruikt: de soap slaagt er immers in de symptomen van het beginstadium van dementie zeer realistisch weer te geven dankzij een nieuwe verhaallijn.

Dementie treft ongeveer 141.000 mensen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tegen 2070 wordt een verdubbeling van dat cijfer verwacht. Artsen zullen in de toekomst dus veel vaker te maken krijgen met patiënten met dementie. In het huidige Vlaamse dementieplan is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor de zogenaamde referentieartsen. Zij verwerven extra expertise over de aandoening en geven ondersteuning en advies aan huisartsen die met vragen zitten over patiënten met dementie. Ook kunnen ze een aanspreekpunt zijn voor lokale beleidsstructuren en zorgvoorzieningen, zoals woonzorgcentra. 

De opleiding tot referentiearts dementie is ontwikkeld door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, huisartsenvereniging Domus Medica en deskundigen uit het werkveld. In de eerste module van de opleiding worden passages uit 'Thuis' als casus gebruikt. In de soap speelt Karin Tanghe de rol van Veerle, die aan het einde van het seizoen in het voorjaar van 2022 de eerste signalen van dementie vertoonde. Zo dacht ze dat er geld gestolen werd, terwijl ze het uitgeleend had. Ze reageerde afwezig en geprikkeld en vergat afspraken. Op 21 september 2022, niet toevallig Wereld Alzheimer Dag, kreeg Veerle de diagnose dementie.

Elementen die kunnen helpen bij het detecteren van dementie, komen in de fragmenten die aangehaald worden in de opleiding, aan bod. Zo is er het gebrek aan ziekte-inzicht, de tweespalt tussen het behouden van vrijheid en autonomie enerzijds en de hang naar geborgenheid anderzijds, de wens om thuis te blijven wonen, het minimaliseren van de aandoening, de focus op wat nog kan, de hoop op genezing en de rol van de mantelzorgers, die naast mantelzorg ook nog andere dingen aan hun hoofd hebben. 

"In 2022 werden wij door de scenarioschrijvers van 'Thuis' voor onze expertise over dementie gecontacteerd. Vandaag gebruiken wij als casus dan weer hun beelden in de opleiding Referentiearts Dementie. De cirkel is rond", zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum. "De voorbeelden uit 'Thuis' geven een realistisch beeld over dementie. Het is belangrijk dat met deze beelden artsen de situatie - zoals die zich in de realiteit voordoet - herkennen."