Endometriose
04/04/2024
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

Kenniscentrum voor Gezondheidszorg pleit voor oprichting erkende endometrioseklinieken

De endometriosezorg in ons land is momenteel erg versnipperd. Bovendien is er een groot verschil tussen de ziekenhuizen in aanpak en expertise. Om de nood aan een meer adequate en multidisciplinaire zorg tegemoet te komen, pleit het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) voor de oprichting van erkende endometrioseklinieken en gespecialiseerde expertisecentra.

Endometriose is een ziekte die wereldwijd naar schatting een op de tien vrouwen van vruchtbare leeftijd treft. Bij patiënten met de aandoening groeien cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium) die normaal aan de binnenkant van de baarmoeder voorkomen, ook buiten de baarmoeder. Patiënten ervaren vaak ernstige pijn en klachten als abnormale menstruatie, pijn tijdens het vrijen en ernstige problemen om zwanger te worden.

De ziekte is niet te genezen, maar met medicatie of hormoonbehandeling kan men de pijn wel proberen te verminderen. Daarnaast kunnen de letsels, het weefsel dat buiten de baarmoeder aanwezig is, met chirurgie worden verwijderd, maar voor vele vrouwen biedt dat geen soelaas. In België zijn er jaarlijks gemiddeld 162 ziekenhuisopnames per 100.000 vrouwen voor endometriose en adenomyose, een gerelateerde aandoening.

Maar de endometriosezorg in ons land verschilt sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis, zo ziet het KCE. Van de 77 ziekenhuizen die een vragenlijst van het Kenniscentrum invulden, gaven 30 ziekenhuizen aan dat ze zelf het initiatief namen om een endometriosekliniek op te richten. "Hieraan zijn echter geen erkenningsvoorwaarden verbonden, waardoor deze vlag vele ladingen dekt", aldus het KCE.

Uit getuigenissen van patiënten blijkt dat het vaak zes tot tien jaar duurt voordat ze een correcte diagnose krijgen. Ze hebben soms negatieve ervaringen gehad met de endometriosezorg in België en vinden dat er onvoldoende kennis is bij vele artsen. Endometriosezorg in België moet daarom beter aangepast worden aan het type, de ernst en de impact van de klachten, de huidige of toekomstige kinderwens, leeftijd en levensstijl, klinkt het.

Het KCE stelt daarom voor om in elk ziekenhuisnetwerk 'klinieken voor endometriose en chronische bekkenpijn' op te richten. Daar moet elke patiënt met (vermoeden van) endometriose naar worden doorverwezen voor een diagnose en multidisciplinair overleg door ervaren en gespecialiseerde zorgverleners. Daarnaast pleit het KCE voor een beperkt aantal expertisecentra met specialisten die een doorgedreven opleiding hebben gevolgd en uitgebreide ervaring hebben in de chirurgische behandeling van endometriose.

Belangrijk is de erkenning van de klinieken en centra, benadrukt het KCE, om de versnippering van de zorg tegen te gaan.