Zorgwijzer

Zorgwijzer 88

Welke accenten wil Wouter Beke (CD&V) als nieuwbakken Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Gezondheid en Armoedebestrijding? Het is een hot topic binnen de zorgsector. Zorgwijzer had een lange babbel met de Limburger. Nog een zo een actueel thema: de gezondheidskloof en hoe kunnen we die dichten? Expert Prof. Sara Willems geeft haar visie. Heeft u al gehoord van HOSPEEM? Dat is de Europese ziekenhuiskoepel. Vicesecretaris-generaal Tjitte Alkema legt uit welke macht zij hebben op het Europese toneel. Ook in Zorgwijzer 88: een vurig pleidooi voor geïntegreerde zorg.

Zorgwijzer 87

Zorgwijzer 87, een speciaal themanummer over artsen. Peter Adriaenssens en Annik Lampo geven de fakkel door. We gaan aan tafel met de CEO’s van de Vlaamse universitaire ziekenhuizen. Onze stafmedewerkers geven meer uitleg over het duurzaam en verantwoord omgaan met big data. En levenseindezorg wordt een steeds belangrijker thema.

Zorgwijzer 86

Bruggen bouwen. Tussen zorgvoorzieningen en onderwijs. Tussen gezondheid en natuur. Tussen ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De verscheidenheid aan invalshoeken in Zorgwijzer 86 maken één ding duidelijk: gezondheid en welzijn zijn in alle domeinen van onze samenleving aanwezig.

Inhoud

Zorgwijzer 85

Zorgwijzer 85 is uit. In dit nummer besteden we uitgebreide aandacht aan de link tussen Justitie en Gezondheidszorg. Wat is de functie van de justitiehuizen? Hoe ziet het nieuwe jeugddelinquentierecht eruit? Verder zoomen we ook in op het belang van een preventief gezondheidsbeleid en met theatervoorstelling Hybris staan we stil bij de gevolgen van medische incidenten.

03 Editoriaal 

04 Korte berichten

06 De rol van justitiehuizen

08 Interview met Rudy Van De Voorde, Directeur-Generaal van het Gevangeniswezen

11 Nieuw decreet Jeugddelinquentierecht

Zorgwijzer 84

Zorgwijzer 84 is uit. Op 9 mei kende Zorg aan Zet zijn apotheose. Een traject dat sinds 29 januari aan de gang was en waaraan meer dan 25.000 mensen deelnamen kreeg in Tour & Taxis zijn beslag. We blikken in dit nummer uitgebreid terug op het Zorg aan Zet Festival. Verder zoomen we ook in op de rol van medische diensthoofden in het veranderende ziekenhuislandschap, pleiten we voor meer flexibiliteit qua personeelsnorm in de ouderenzorg en verdiepen we ons verder in de eerstelijnszorghervormingen. Met ons beroepsportret zetten we de spot op Kim Van Hoecke, mondhygiënist.