Kiezen is winnen
03/10/2017

Boek - Kiezen is winnen

Gezondheidszorg gaat ons allen aan. En iedereen wil de best mogelijke zorg. Eén probleem: álle mogelijke zorg voor iedereen is onbetaalbaar. Hoe gaan we dan keuzes maken? En liggen wij daar wel genoeg wakker van? Het boek Kiezen is winnen, uitgegeven bij Acco en geschreven door drie medewerkers van Zorgnet-Icuro, geeft stof aan dat geladen en dwingende debat en maakt het toegankelijk voor iedereen.

Hoe houden we de gezondheidszorg kwaliteitsvol, toegankelijk en betaalbaar? Het is een almaar prangender maatschappelijke vraag, die niet langer intuïtief te beantwoorden valt. Is het budget voor onze gezondheidszorg wel hoog genoeg of is er sprake van overconsumptie en verspilling? Welke behandelingen moeten worden terugbetaald en welke niet? Bieden we meer zorg voor een grote groep zorgvragers of betere zorg voor een beperkte groep? Hoog tijd voor een ethische verdieping van het maatschappelijk debat.

Kompas
Yvonne Denier, Lieve Dhaene en Peter Degadt leggen de ethische waarden die in dit debat op het spel staan voor het eerst op een toegankelijke en degelijke manier bloot. Vanuit de historische ontwikkeling van ons solidair gezondheidszorgsysteem zetten zij richtinggevende waarden, rechtvaardige besluitvormingsprocessen en concrete actiepunten op een rij. Het resultaat is een kompas voor keuzes in de zorg.

Kiezen is winnen
Het boek moedigt beleidsmakers, professionals uit zorg en welzijn, bestuurders en directieleden van zorgorganisaties aan om stil te staan bij enkele essentiële ijkpunten van onze gezondheidszorg. Maar ook het brede publiek is direct betrokken partij. Als wij allen ethisch gefundeerde keuzes maken, dan winnen we. Als mens, als professional, als organisatie en als gemeenschap.

Yvonne Denier, Lieve Dhaene & Peter Degadt,
Kiezen is winnen. Een kompas voor keuzes in de zorg. Uitgeverij Acco, 144 blz, 24,95 euro.

Je kan het boek bestellen bij fatou.be@zorgneticuro.be (betaling via overschrijving).