11/03/2020

Auteurs- en portretrechten, alle regels op een rijtje

We herkennen het allemaal: we moeten een presentatie brengen en zijn op zoek naar die sprekende foto of die quote uit de krant om onze powerpoint helemaal ‘af’ te maken. Of we willen een nieuwsbericht op onze website zetten met een passend beeld. Vaak schakelen we dan Google in en plukken materiaal van internet of nieuwssites. Het zomaar overnemen van afbeeldingen of teksten is echter niet zo onschuldig. Sommige bedrijven of persagentschappen zetten systematisch tools in om het internet te screenen op materiaal waarop hun auteursrecht rust. Ook portretrechten kunnen ongewild geschonden worden.

Waakzaamheid is dus geboden. In deze nota zetten we de do's-and-don'ts van het auteurs- en portretrecht voor u op een rijtje.

Leden van Zorgnet-Icuro kunnen de nota hier downloaden: Auteurs- en portretrechten, alle regels op een rijtje.

 

Een belangrijk thema vandaag de dag is het respecteren van de privacy van anderen bij het maken van beeldmateriaal. Mensen willen van bijna alles een foto of een filmpje. Ook in de zorgcontext worden meer en meer ervaringen vastgelegd. De zorgvoorzieningen willen patiënten, bezoekers en medewerkers sensibiliseren om hiermee zorgvuldig om te springen en aandacht te hebben voor mensen die hun toestemming niet verleenden om mee in beeld te komen.

Sensibiliserende affiche over het maken van audiovisueel materiaal