19/11/2020
Personeel en Organisatie

"Zorg voor jezelf zoals je voor mij zorgde"

Basketbalspeelster Ann Wauters, tv-persoonlijkheid Walter Grootaers en longarts Eva Van Braeckel steunen mensen die zorg dragen en worden ambassadeur van DeZorgsamen.be.

“We zijn er ook voor jullie als het wat moeilijker gaat” en “zorg vooral goed voor jezelf”. Met respectievelijk deze woorden getuigen basketbalspeelster Ann Wauters en zangerpresentator Walter Grootaers over het belang van veerkracht en steun aan de zorg. Maar ook longarts aan het UZ Gent, Eva Van Braeckel, herinnert iedereen die zorgt draagt eraan dat ze zichzelf niet mogen vergeten. “Zorgen voor een patiënt kan alleen maar als we ook goed voor elkaar zorgen.” Dat doen ze in een filmpje als ambassadeur van het platform DeZorgsamen.be.

Zowel Ann Wauters als Walter Grootaers geraakten in maart 2020 besmet met COVID-19. En Eva Van Braeckel is naast longarts ook medisch coördinator van alles wat met corona te maken heeft in het UZ Gent. Als ambassadeurs van DeZorgsamen.be willen ze enerzijds de zorg bedanken, een hart onder de riem steken en anderzijds aandacht vragen voor zelfzorg en veerkracht voor de zorg. De ambassadeurs staan als boegbeelden op affiches van DeZorgsamen.be die zullen verspreid worden naar alle ziekenhuizen, woon – en zorgcentra, eerste lijn, zelfstandige zorgverleners, mantelzorgers, welzijn, jeugdhulp en gezinsondersteuning, organisaties voor personen met een handicap, kinderopvang en
thuiszorg …

Op het platform DeZorgsamen.be kan iedereen terecht voor tips om goed voor jezelf en collega’s te zorgen. Diverse tools zoals de e-learning De eerste helper, een zorgscreener die inschat of een gesprek met een professional nuttig kan zijn, maar ook herkenbare getuigenissen die de veerkracht bijtanken, kunnen hen helpen. Daarnaast kunnen ze ook zelf een getuigenis plaatsen om tips of initiatieven te delen met collega’s.

De ambassadeurs tonen ook hun engagement in filmpjes, te bekijken via deze pagina of het Youtubekanaal van Te Gek!?. Komende maanden volgen er nog meer initiatieven (zoals webinars) om iedereen die zorg draagt te ondersteunen.

DeZorgsamen.be, een initiatief van Zorgnet-Icuro, is in het beheer van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid / Te Gek!?