Wordt jouw provincie de ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’?

De 10de editie van de Week van de Valpreventie (19 tot en met 25 april), draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Hiermee worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’.

Vallen is namelijk een veel voorkomend probleem onder de oudere populatie. Ongeveer één op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% jaarlijks en onder de oudere personen wonend in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50% minstens één keer ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld kneuzingen, breuken en verstuikingen. Op psychologisch en sociaal vlak brengt een val soms valangst en sociale isolatie teweeg, en ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen plaatst, samen met de Vlaamse Logo’s en het Vlaams Instituut Gezond Leven, val- en fractuurpreventie in de belangstelling tijdens de jaarlijkse Week van de Valpreventie. Deze campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie. Vanaf 22 februari worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’. Enkele bekende Vlamingen zullen vier opdrachten aankondigen die focussen op belangrijke valrisicofactoren. Wie deze bekende gezichten zijn, houden we vooralsnog als verrassing.

  • Een eerste opdracht zal focussen rond de belangrijke valrisicofactoren verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit. Deze factoren beïnvloeden de posturale controle, die vereist is om eenvoudige en complexe bewegingen zoals rechtop staan en stappen uit te voeren. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is daarom dan ook lichaamsbeweging!  Daarnaast heeft regelmatig bewegen ook nog tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress, behouden of bekomen van een gezond lichaamsgewicht, en een verminderd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen.
  • Een tweede factor die het risico om te vallen kan verhogen is ongezonde voeding. Naast het belang voor de algemene gezondheid, is gezonde voeding ook belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden en zo je valrisico te verminderen. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk voor een goede werking van de spieren en stevige botten en voor het verminderen van letsels ten gevolge van een valincident. De tweede opdracht gaat dan ook hierover.
  • Een derde opdracht focust op de risico’s van een onveilige omgeving. De omgeving heeft een belangrijke invloed op de mate van fysieke activiteit. De aan- of afwezigheid van goede voorzieningen in de gemeente of stad kunnen de mate van beweging bij de oudere bewoners op een positieve of negatieve manier beïnvloeden. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken, … kunnen ervoor zorgen dat ouderen meer buiten komen en bewegen.
  • De vierde opdracht gaat over het dragen van on(aan)gepast schoeisel (bv. met gladde zool, teenslippers) een belangrijke valrisicofactor. Slecht schoeisel heeft namelijk een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico. Draag dus altijd (zowel binnen als buiten) goed schoeisel. Veilig schoeisel omsluit de voet, heeft de juiste maat, een stevige hielkap, geen hak, een stevige zool en een sluitingsmechanisme.

Op het einde Week van de Valpreventie zullen we weten welke provincie zich de ‘beste valpreventie-provincie van het jaar’ mag noemen!

Raadpleeg de website www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie voor meer informatie. Voor advies en ondersteuning kan je terecht bij het Logo uit jouw regio.