What Matters To You-project van de maand: Stress verminderen maakt écht het verschil in AZ Lokeren

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. 

Deze keer (van 6 oktober tot 5 november) staat het What Matters To You-project van AZ Lokeren in de spotlights met als thema “Stress verminderen maakt écht het verschil”.

‘What matters to you’ wil zoveel zeggen als ‘Wat vind jij belangrijk?’ Wat maakt voor jou het verschil, als patiënt? Die extra glimlach? Een korte babbel met de poetsvrouw? Een vriendelijk gebaar van de verpleegkundige? Het kan ook meer zijn. Die kleine extra’s die worden gedaan, die zaken die niet in het werkpakket zitten van de medewerkers, maar die zij toch aanbieden om de patiënt te ondersteunen. Een ziekenhuisopname bezorgt zowel de patiënt als zijn bezoekers vaak, naast het lichamelijke leed, nogal wat extra stress. Het verminderen van de spanning op zich is dan al een mooi gebaar. Daarom is dit jaar bij AZ Lokeren het What Matters To You-thema “Stress verminderen maakt écht het verschil”, zeggen Annick Van Driessche en Linn Torfs van de communicatiedienst van AZ Lokeren.

Soms maakt een klein gebaar een groot verschil

In een klein en familiaal ziekenhuis als het AZ Lokeren is persoonlijk contact erg belangrijk. Daardoor voelen patiënten zich gewaardeerd. De zorgverleners werken dagelijks aan verschillende projecten om de patiënt gerust te stellen en zich op zijn gemak te laten voelen. Zo ervaren de patiënten minder angst en stress waardoor het herstel vlotter verloopt.

We lichten 3 projecten toe die met stressvermindering te maken hebben:

  • Kiwanis-popjes op de kinderafdeling: de verpleegkundigen maken al enige tijd gebruik van een poppetje waarmee de arts en de verpleegkundige het kind voorbereiden op wat er komen gaat. Via dit poppetje kunnen kinderen ook hun ervaringen tonen aan de hulpverleners. Op deze manier heeft het kind minder angst voor de behandeling.
  • Kalender voor de geriatrische patiënt: elke week wordt er in de kamers een nieuwe weekkalender gehangen met informatie belangrijk voor de oudere patiënt: het seizoen, de belangrijkste feestdagen, de dag van ontslag enz. Zo voelt de patiënt zich rustiger en minder verward, wat leidt tot minder spanning. Deze kalender wordt in A3 afgedrukt en is van grote lettertypes voorzien.
  • Huiselijkheid chemokamers: de chemokamers zijn voorzien van comfortabele zetels, lectuur, muziek enz. Het fotobehang geeft de patiënt een gevoel van rust. Dankzij al deze elementen ervaart men minder het ziekenhuisgevoel en meer het huiselijke. Dat brengt de spanning naar beneden en reduceert de stress voor de behandeling.

AZL-band toert in het ziekenhuis

Op 6 juni wilde het verzorgend personeel nog eens extra aandacht besteden aan de kleine dingen die belangrijk zijn voor een patiënt.

Het is algemeen geweten dat muziek helend en ontspannend werkt. 5 muzikanten, allen werkzaam in het AZ Lokeren, verzorgden op die dag in het AZ Lokeren een optreden op elke afdeling. Het AZL-bandje bestond uit vroedvrouw Cindy Bastiaen, geriatrisch verpleegkundigen Hilde Bracke en Inge Vyncke, sociaal verpleegkundige Sylvie De Groote en Amy Neyt van het dagziekenhuis. Zij waren zeer enthousiast, zowel in de aanloop naar het event als tijdens hun toer door het ziekenhuis.

De liedjes waren zeer gevarieerd en werden aangepast aan de afdeling. Zo werden kinderliedjes van o.a. K3 gezongen op de kinderafdeling, waren er slaapliedjes op de kraamafdeling, terwijl op de geriatrie ABBA, Samantha en Neil Diamond aan bod kwamen.

Gedurende twee uur trok de AZL-band al zingend doorheen het hele ziekenhuis om iedereen te vermaken met hun liedjes en zo stress te verminderen. Het was ook voor hen leuk om te doen, vooral omdat patiënten en bezoekers zo enthousiast waren, meezongen, zwaaiden en bij momenten zelfs heel emotioneel werden. Het optreden werd door iedereen gesmaakt, het was een groot succes.

Een mooie reactie kwam van de dochter van een geriatrische patiënt, ‘die zei dat het maanden geleden was dat ze nog zo’n glimlach had gezien op het gezicht van haar vader’.

What Matters To You in de toekomst

Het plan is zeker om volgend jaar weer deel te nemen aan What Matters To You. De AZL-band staat nu al te springen om opnieuw op te treden.

-------------

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s en video’s van het optreden van de AZL-band van AZ Lokeren.