What Matters To You-project van de maand: Het 'toetertoe' in PZ Duffel

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. PZ Duffel bijt met hun tijdschrift, een Happy Hour met frietjes en lentefestival de spits af.

Goedele Miseur, pastorale dienst PZ Duffel: “What Matters to You is zo’n mooie gedachte. Zorg gaat over veel meer dan technisch correcte hulpverlening. Daarom hebben we meegedaan. Onze deelname was ook een logisch vervolg op de participatie van 2017. Toen hebben de cel communicatie, de Herstel Ondersteunende werkgroep van PZ Duffel en de pastorale dienst toetertoe-kaartjes verdeeld op alle afdelingen van het ziekenhuis. Toetertoe – het doet er toe – wilde polsen naar wat patiënten belangrijk vinden in de zorg. Net zoals uit de tevredenheidsenquêtes bleek ook uit de ingevulde toetertoe-kaartjes dat mensen niet alleen het therapeutische traject belangrijk vinden, maar ook de ondersteunende faciliteiten. Smaakt het eten? Oogt de leefruimte gezellig? Zijn de poetsmedewerkers vriendelijk? Hoe worden familie en naasten bejegend? Is er aandacht voor existentiële thema’s? We kregen veel respons en beloofden met de resultaten van de bevraging iets te doen.”

Een ‘goe’ pak friet

Op 5 juni vierde PZ Duffel feest. ’s Morgens kregen de fietsende medewerkers een ontbijt, ’s middags stond het ‘Toetertoe-Happy Hour’ op het programma. “Uit de bevraging van 2017 bleek dat vele patiënten een ‘goe pak friet’ misten tijdens hun opname. In de tuin van het ziekenhuis konden medewerkers en patiënten ‘s middag aanschuiven aan twee frietkramen voor een bakje goudgeel lekkers (met een curryworst of vegetarische wrap). Het was een prettige manier om aan verbinding te werken en tussenschotten neer te halen”, vertelt Goedele Miseur.

Meer dan 800 mensen, patiënten en bewoners, schreven zich in. Op een kleine twee uur tijd kregen zij allemaal frietjes. “We hadden nauwelijks durven dromen dat het zo vlot zou verlopen. De medewerkers van de keuken verdienen een dikke pluim voor die feilloze organisatie. Maar ook onze ‘mannen van de technische dienst’ zetten hun beste beentje voor. Ze toverden de tuin van het ziekenhuis om tot een heus festivalterrein. We mochten ook rekenen op heel wat logistieke ondersteuning van de gemeente Duffel. Het is best bijzonder hoeveel mensen zich ingezet hebben om van 5 juni een mooie dag te maken”, deelt Goedele Miseur trots mee.

Lentefestival

De lunch liep naadloos over in het lentefestival, opgezet en uitgewerkt voor en door patiënten. Je kon dansen, zingen en deelnemen aan verschillende workshops. Tweedehandskledij zocht nieuwe kleerkasten, en aan tal van kraampjes kon je smullen van lekkernijen. De opbrengst van het lentefestival ging naar Suyana Peru, het solidariteitsproject van PZ Duffel. Een andere manier om aan verbinding te werken.

Op de ‘festivalwei’ stond ook de toetertoe-tent, bevolkt door een aantal ervaringswerkers. Op het buitenzeil prijkte een selectie van de ingevulde toetertoe-kaartjes van 2017. Patiënten en bewoners konden nieuwe kaartjes meenemen of ter plekke invullen en afgeven. Er vielen potloden, fruit, goodiebags, de nieuwsbrief voor patiënten en kazoos (toeters) te rapen.

Goedele Miseur: “Verder hebben we T-oetertoe gelanceerd, ons nagelnieuw patiëntentijdschrift. Een blad ‘voor en door mensen met geduld’, de ondertitel is een knipoog naar de etymologie van het woord ‘patiënt’. Een redactie van (ex-)patiënten en medewerkers werkte stevig door om het tijdschrift tegen WMTY af te werken. Het resultaat: 52 pagina’s vol persoonlijke verhalen die een opsteker willen zijn voor lotgenoten. De ambitie leeft om drie keer per jaar een T-oetertoe uit te brengen.”

Het smaakt naar meer

Volgend jaar doet PZ Duffel opnieuw mee met What Matters to You. “We hebben nieuwe toetertoe-kaartjes uitgedeeld en zijn best benieuwd naar de antwoorden en verzuchtingen van 2018. Het valt nog even te bekijken of we WMTY volgend jaar opnieuw zo groots aanpakken, maar de editie van dit jaar was in ieder geval geslaagd. En smaakte (al dan niet letterlijk) naar meer”, besluit Goedele Miseur.

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s van het project van PZ Duffel.