What Matters To You-project van de maand: Gratis infosessie, buddy’s, steunkaartjes en spreuken in het ASZ

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019.

Van 6 maart tot 5 april staat het initiatief van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in de belangstelling.  

In 2018 namen de 3 campussen van het ASZ (Aalst/Geraardsbergen/Wetteren) opnieuw deel aan de internationale What Matters to You-dag. Op deze dag hebben alle artsen en medewerkers zich extra ingezet om oog en oor te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor de patiënten. Verleden jaar engageerde het ASZ zich volledig voor empathie en een goede verstandhouding tussen de patiënt en de zorgprofessionals.

De mening van de patiënt telt

Wat vindt de patiënt van het ziekenhuis? Dat probeerde het ASZ via een enquête te ontdekken. Nadien gingen ze met de feedback aan de slag. Het ASZ streeft ernaar een organisatie te zijn waarbij de patiënt centraal staat en waarbij naast een kwalitatieve zorg ook de persoonlijke interactie met de mens achter de patiënt van hoog niveau is.

Buddy's

Op alle campussen stonden enkele buddy’s klaar die oudere, veelal kwetsbare patiënten tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis bij de hand namen en hen begeleidden naar de dokter, het labo of andere afdelingen. Een gebaar dat bijzonder geapprecieerd werd.

Aandacht is het mooiste dat je iemand kan geven…

Allerlei spreuken fleurden de ramen aan de hoofdingang van elke campus op en maakten van de WMTY-dag een totaalbeleving. Patiënten werden al vanaf de ingang meegenomen in een golf van positivisme. Eenmaal binnen kregen ze een steunkaartje om hen een hart onder de riem te steken.

In campus Wetteren hielpen de kinderen van de lagere school GIBO ’t Belleken van Bruinbeke. Zij zorgden voor een muur vol opbeurende takeaway-boodschappen, speciaal voor de internationale WMTY-dag! Ook de Kunstacademie Wetteren, afdeling Beeldende Kunsten ging aan de slag. Hun perceptie op wat de patiënten echt belangrijk vinden prijkte op 6 juni in de inkomhal.

Beter praten met uw dokter

De gratis infosessie "Beter praten met uw dokter" in campus Aalst was een mooie afsluiter van een geslaagde dag. Deze sessie werd gegeven door Annemie Vandermeulen, werkzaam bij het ondersteunings- en expertisecentrum voor zelfhulpgroepen in Vlaanderen (faculteit sociale wetenschappen KU Leuven).

Patiënten ontmoeten verschillende dokters in verschillende omstandigheden. Een bezoek aan de huisarts verloopt anders dan een consultatie bij een specialist. De aanwezigen kregen tal van tips om zo optimaal mogelijk de beschikbare tijd te benutten. Deze interactieve infosessie was ook heel interessant voor de patiënt om te leren hoe een goede (vertrouwens)relatie op te bouwen met zijn arts.

Annemie koos voor een interactieve en luchtige aanpak door in te spelen op ervaringen, gebruik te maken van beelden en cartoons en rondde tenslotte af met concrete tools en tips.

-------

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s van het project van het ASZ.