What Matters To You-project van de maand: Gezellige namiddag van Thuiszorgcentrum Socialistische Mutualiteit Brabant

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. Vanaf vandaag, en dat tot 5 oktober, zetten we het initiatief van Thuiszorgcentrum Socialistische Mutualiteit Brabant in de bloemetjes. Samen met de cursisten van de opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige in Aarschot ontvingen ze cliënten met hun mantelzorger of verzorgende voor een gezellige namiddag met pannenkoeken, tombola, handmassages, kaartspellen en muziek uit de oude doos.

Sabine Lösken, coördinator van Thuiszorgcentrum, licht toe: “What Matters To You wil de aandacht vestigen op de kleine dingen des levens die een wereld van verschil betekenen voor de zorgvrager en zijn omgeving. Door daarbij stil te staan, kun je zorgvragers een extra dienst bewijzen of een bepaalde wens in vervulling laten gaan.

Vorig jaar hebben we voor de eerste keer deelgenomen aan de WMTY-dag. Toen trokken onze zorgverleners naar hun cliënten met de vraag: “Is er nog iets dat ik je niet gevraagd heb, maar dat je me wel wil vertellen?”. Ze schreven alle verhalen op en brachten verschillende wensen in vervulling. Dit jaar zijn we gestart vanuit onze opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige. Warme zorg is enorm belangrijk. Dat willen we zeker aan onze studenten-in-opleiding meegeven zodat ook zij die boodschap later kunnen uitdragen in het werkveld.

Zorgvrager en mantelzorger ‘vertroetelen’

Tijdens een brainstorm kwamen we al snel uit op een gezellige namiddag weg van de zorgsituatie. Een rustmoment voor de mantelzorger, even weg uit het isolement voor de zorgvrager.

Op 6 juni hebben onze cursisten en verzorgenden hun beste beentje voorgezet om de cliënten een fijne namiddag te bezorgen. Er waren ongeveer 30 personen aanwezig. Naast een handmassage, handverzorging, nagels lakken voor de dames en een kaartspel voor de heren kon een hapje en tapje niet ontbreken. De studenten hadden een dessertbuffet gemaakt met voor ieder wat wils. Muziek uit de tijd van toen maakte de sfeer helemaal af. Om niemand met lege handen naar huis te sturen, kreeg iedereen een nummertje en hebben we op het einde van de namiddag een tombola georganiseerd.

De reacties waren zeer positief, zowel van de zorgvragers die sociaal contact konden leggen als van de mantelzorgers die even ontlast werden van het werk.

Wenskaarten

De zorgverleners verdeelden op de WMTY-dag ook een wenskaart aan alle cliënten om in te vullen. We willen onze vaste medewerkers die zich elke dag opnieuw hard inzetten om goede, warme en veilige zorg te leveren, op die dag stimuleren om wat extra aandacht te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor een individuele zorgvrager, zijn familie en mantelzorger.

Editie 2019

Gezien de lovende reacties gaat Thuiszorgcentrum Socialistische Mutualiteit Brabant volgend jaar zeker en vast opnieuw meedoen aan What Matters To You.”

 

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s van het initiatief van Thuiszorgcentrum Socialistische Mutualiteit Brabant.