What Matters To You-project van de maand: Een ‘betoverende’ dag voor Revalidatieziekenhuis RevArte

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019.

Deze maand is het revalidatieziekenhuis RevArte te Edegem aan de beurt. Van 6 november tot 5 december krijgt hun initiatief de volle aandacht. Katleen Van Craen, verpleegkundig middenkader bij RevArte, geeft meer uitleg over hoe 6 juni omgetoverd werd tot een magische dag voor patiënten en zorgverleners van RevArte.

Omdat we geloven in de kracht van warme zorg, nam ons revalidatieziekenhuis RevArte voor de tweede keer enthousiast deel aan de WMTY-dag. Door écht te luisteren naar de patiënt en zijn familie, en door te focussen op wat écht belangrijk is voor hen, zijn we ervan overtuigd dat je warme zorg kan realiseren. Dit leidt tot een betere kwaliteit van zorg, beleving en patiënttevredenheid.

Complimentenkaartjes en posters

Het centrale thema van de WMTY-dag in RevArte was ‘zorgen voor een betoverende dag’. Tijdens de week van 6 juni waren er complimentenkaartjes ter beschikking, die zowel de zorgverleners als de patiënten gebruikten. Deze kaartjes, waar men een persoonlijke boodschap op kon schrijven, toverden een glimlach op het gezicht van vele patiënten én medewerkers.

Op elke verpleegafdeling was er ook een poster beschikbaar waarop de patiënt een antwoord kon formuleren op de vraag “wat doet er voor jou echt toe?”. De patiënt kon dit noteren op een post-it, of gebruik maken van steekkaartjes die voor inspiratie zorgden. Op het einde van de week werden deze posters dan verzameld. We voegden alles samen op één poster, die nu als blijvende inspiratiebron dient.

Goochelen met Guinelli

Op de WMTY-dag zelf kwam goochelaar en illusionist Guinelli langs. Hij zorgde voor een namiddag vol magisch entertainment. Op de verschillende afdelingen, in de therapieruimtes en in de cafetaria slaagde Guinelli erin om oprechte verbazing te creëren. ‘Hoe kan dat?’ was de vraag die steeds opnieuw klonk, ook lang nadat de goochelaar verdwenen was. Zelf verwoordt Guinelli zijn ervaring als volgt: “Wat mij betreft een bijzonder leuke en geslaagde ervaring. Zowel de revalidanten als het personeel keken me eerst raar aan en vroegen zich af wat ik kwam doen, maar van zodra de kaarten begonnen te zweven, de biljetten van 10 euro in biljetten van 100 euro veranderden en ik ogenschijnlijk hun gedachten kon lezen, was het één en al plezier en verbazing. Zowel in de wandelgangen, op de kamers als op het zonnige terras. De verwondering en lachende gezichten waren dan ook de mooiste beloning en waardering die ik kon wensen.”

Betoverende livemuziek

In de namiddag was er tevens betoverende muziek te horen via live piano en zang.

Plantjes

Iedere patiënt kreeg ook nog een plantje en kaartje met de inspirerende tekst:
“Wat als we nu eens simpelweg geloven in mensen. In wat ze kunnen, wat ze willen en waarvan ze dromen. En vooral ook geloven in onszelf, in onze eigen mogelijkheden: wat kan ik doen, wat wil ik doen om de dromen van anderen waar te maken. Simpelweg geloven dat gewone mensen, hand in hand, schouder aan schouder, buitengewone dingen doen. Wat als we nu eens simpelweg echt luisteren naar mensen en hun wensen (vrij naar Barack Obama).”
Deze mooie woorden geven de essentie van de WMTY-dag weer.

Het geheel van deze initiatieven maakte er een onvergetelijke dag van, vol betovering en warme zorg.

------------

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s en video’s van de betoverende dag van RevArte.