What Matters To You-project van de maand: ‘Live cooking’ in het woonzorgcentrum Henri Vander Stokken

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019.

Van 6 december 2018 tot 5 januari 2019 plaatsen we het initiatief van Woonzorgcentrum Henri Vander Stokken te Pepingen in de schijnwerpers. Het woonzorgcentrum organiseert ‘live cookings’ m.a.w. chef-kok Boudewijn gaat wekelijks op een andere afdeling live koken. Samen met de bewoners maakt hij lekkere gerechten klaar, die zij zelf voorstellen.

Sinds de start van ‘What matters to you’ in Vlaanderen zijn wij fan van het initiatief, zegt Inge Vandersteen, coördinator welzijn & kwaliteit van het woonzorgcentrum. ‘What matters to you’ is voor ons een mooi project om aan de buitenwereld te tonen op welke manier het woonzorgcentrum Henri Vander Stokken dagelijks omgaat met de zorg, het wonen en leven van de bewoners.

De slogan van het woonzorgcentrum is ‘Warm-menselijke zorg in een groene omgeving’. We vertrekken bij ‘warm-menselijke zorg’, vanuit de wensen van de bewoner doorheen de dag, en dit met een goede en ethische mensvisie. ‘In een groene omgeving’ staat voor het domein van het woonzorgcentrum, dat gelegen is midden in de natuur, en deze natuur schenkt ons heel wat. Wij houden kippen, genieten van beukennootjes, kastanjes, noten, … tijdens de herfst, en er staan appel- en perenbomen in de verschillende binnentuinen. Zo hebben wij ook onze eigen kruiden in plantenbakken en konden onze bewoners deze zomer genieten van aardbeien én druiven van eigen kweek.

S.O.S. Boudewijn

Sinds 2013 vindt meerdere malen per jaar het keukencomité ‘S.O.S. Boudewijn’ plaats. Deze vergadering werd opgericht omdat op de gebruikersraad telkens bleek hoe belangrijk het maaltijdgebeuren - en alles wat daarbij hoort - is voor onze bewoners. Dit comité bestaat uit bewoners van de verschillende afdelingen, die op hun beurt alle bewoners van hun afdeling vertegenwoordigen in dit comité. Samen met onze chef-kok Boudewijn evalueren de bewoners de maaltijden van de voorbije periode, en er worden suggesties gedaan voor het menu van de komende maanden. Vanuit dit keukencomité ontsproot het idee om ‘live cookings’ te organiseren. Ook onze algemeen directeur, Sylvia Gribbe, vond het voorstel van de ‘live cookings’ schitterend. En zo geschiedde: elke week staat chef-kok Boudewijn op een andere afdeling achter het fornuis. Wanneer bewoners dit wensen, kunnen zij meehelpen.

Van gewonnen brood tot coq à l’orange

Wat klaargemaakt wordt, is een beslissing van de bewoners van het keukencomité. De ene keer kan het een ontbijt zijn, de andere keer een middagmaal. Een ei-ontbijt naar keuze, gewonnen brood bij het ontbijt, steak ‘à la minute’ met zelf gesneden frietjes, coq à l'orange, ...  Deze gerechten kwamen allemaal al aan bod. De bewoners vragen, Boudewijn kookt!

Teamwork

De leukste editie van de ‘live cookings’ zal toch zijn geweest toen de bewoners kozen voor ‘steak friet’ als middagmaal en het spreekt vanzelf, met verse, zelf gesneden frietjes erbij. Verschillende bewoners, en natuurlijk ook een aantal vrijwilligers, zaten samen om voor alle medebewoners de gewenste hoeveelheid frietjes te voorzien. Alle aardappelen werden met de hand geschild en gesneden. De steak werd zoals op restaurant, à la minute gebakken door de chef-kok: à point, saignant, bleu, bien cuit, … volgens de wens van elke bewoner.

Speciale verzoekjes

Voor onze chef-kok Boudewijn was het meest speciale gerecht ‘coq à l’orange’. Dit gerecht werd nog niet geserveerd in het woonzorgcentrum. Eén van onze leden van het keukencomité, Jeannine Vannerom, had de suggestie gegeven en er zo smakelijk over verteld dat iedereen het water in de mond kreeg. Jeannine stond de chef-kok bij tijdens de bereidingen. Samen zorgden ze ervoor dat de bewoners van de verschillende afdelingen van dit heerlijke gerecht konden genieten: Jeannine zorgde voor de saus, Boudewijn voor de kip en de kroketten!

Meer persoonlijk contact

Onze chef-kok vindt het enorm fijn dat hij door middel van de keukencomités én de ‘live cookings’ meer persoonlijk contact heeft met de bewoners, zo komt hij te weten wat de wensen van de bewoners zijn. Ook de bewoners appreciëren dit enorm: wanneer zij een vraag hebben of een wijziging willen wat betreft de maaltijden, vinden zij sneller de weg naar zijn bureau aan de keuken om hem deze vraag persoonlijk te stellen, of om hem een compliment te geven. Het snel kunnen inspelen op de noden en wensen van onze bewoners is een enorme troef en komt iedereen ten goede.

Ook volgend jaar neemt het woonzorgcentrum met heel veel plezier opnieuw deel aan What Matters to You!

---------------

Op de website en Facebookpagina van What Matters To You vind je nog meer foto’s van de ‘live cookings’ van het woonzorgcentrum.

Het woonzorgcentrum Henri Vander Stokken wil de frequentie waarmee er een ‘live cooking’ op een afdeling doorgaat, verhogen. Daarom zijn zij op zoek naar een vrijwilliger-kok die de chef-kok hierbij kan bijstaan. Geïnteresseerden mogen contact opnemen met Inge Vandersteen, coördinator welzijn & kwaliteit (02/363 06 30 - ivandersteen@wzchvanderstokken.be)