Week van de Valpreventie geannuleerd

Naar aanleiding van het Coranavirus (COVID-19) wordt de Week van de Valpreventie van 20 tot en met 26 april geannuleerd.
Dit werd beslist in overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om de verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) tegen te gaan en kwetsbare risicogroepen te beschermen.

Het blijft echter belangrijk om tijdens deze Coronacrisis in beweging te blijven, al dan niet in de buitenlucht. Bewegen is niet alleen goed in het kader van valpreventie, maar heeft ook tal van andere voordelen voor een gezond lichaam en een goed welbevinden. Doe dit alleen, met iemand uit je gezin of een vriend(in). Houd hierbij wel voldoende afstand. Doe dit niet in groep. Houd steeds rekening met de algemene maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ook binnenshuis kan je in beweging blijven. Zet muziek op en doe een dansje of neem een keer extra de trap. Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven kan je meer inspiratie opdoen. Een thuisoefenprogramma en een oefenprogramma vanuit zittende houding zijn terug te vinden op de website.

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het Coronavirus zorgen voor minder sociaal contact bij oudere personen. De Vlaamse Ouderenraad bundelde daarom 15 creatieve coronatips om contact te houden met ouderen in je omgeving.

Omdat vallen een belangrijk gezondheidsrisico blijft, moedigen we iedereen aan om na de Coronacrisis deze materialen te blijven gebruiken en voor de rest van het jaar in te zetten op valpreventie.