Mantelzorg
22/06/2022
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Waarderingscampagne zet alle mantelzorgers in de bloemetjes

Ruim 1,7 miljoen mensen zorgen dagelijks voor anderen. Hun bijdrage aan de samenleving is van onschatbare waarde. Speciaal voor hen hebben Cera, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen waarderingskaartjes in petto.

Mantelzorgers, dat zijn ouders van een kind met een verstandelijke beperking, een kind van ouders met een beperking, een broer of zus die zorg draagt voor iemand met dementie, een partner die zorg draagt voor iemand met kanker, een buur die zorgt voor iemand met geestelijke gezondheidsproblemen…

Niet elke mantelzorger beseft dat hij of zij mantelzorger is. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt er samen in. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar. We weten dat mantelzorgers worstelen met vraagverlegenheid: “Het gaat wel hoor”, “We trekken onze plan hier wel”. En net daarom is deze kaartjescampagne zo belangrijk. Er is een concreet aanbod om​ mantelzorgers te steunen en even te ontlasten.

Kleine hulp, wereld van verschil

De Vlaming wordt uitgenodigd om mantelzorgers in zijn/haar sociale, familiale of professionele netwerk een duwtje in de rug te geven. In de plaats van: “Wat kan ik voor je doen?”, ontvangen mantelzorgers massaal kaartjes met een concreet ondersteunend aanbod: “Ik doe boodschappen voor jou”, “Ik maak soep voor jou” of “Ik speel graag taxi.” De Vlaming vult dit zo creatief in als hij of zij wil of kan.

Waar vind je de set van drie kaartjes?

Op de websites van Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen kan je deze kaartjes versturen en via Bpost automatisch in de bus laten vallen van mantelzorgers die dit verdienen. Je kan er de kaartjes ook gratis downloaden en persoonlijk afgeven.

In Zorgwijzer 104 - die verschijnt in de week van 27 juni - zal je ook de waarderingskaartjes kunnen terugvinden.