Vraag aan ziekenhuizen om opnieuw kwart IC-bedden voor te behouden voor coronapatiënten opgeschort

De ziekenhuizen in ons land worden niet langer gevraagd om tegen woensdag 15 september een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrij te houden voor coronapatiënten. Dat heeft het Hospital Transport Surge Capacity Comité beslist.

Omdat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 vorige week onafgebroken de hoogte in ging, besliste het Hospital Transport Surge Capacity Comité (HTSC) om de ziekenhuizen te vragen om over te gaan naar fase 1A van het spreidingsplan. Heel concreet betekent dat dat ze tegen 15 september een kwart van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg zouden vrijhouden voor coronapatiënten. De vraag werd gesteld uit voorzorg, om te vermijden dat ziekenhuizen later in allerijl hun capaciteit zouden moeten opschalen.

Maar de stijging van de afgelopen weken zet zich op dit moment niet in hetzelfde tempo door. Tussen 7 en 13 september is het aantal ziekenhuisopnames zelfs gedaald met ongeveer 15 procent. Het Hospital Transport Surge Capacity Comité heeft daarom beslist om de algemene vraag om op te schalen op te schorten. Het staat ziekenhuizen wel altijd vrij om uit eigen beweging op te schalen als ze dat nodig achten, klinkt het. Op dit moment liggen er nog 702 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 223 intensieve verzorging nodig hebben. In totaal zijn er 2000 IC-bedden in heel het land beschikbaar.

Zorgkoepel Zorgnet-Icuro was mee vragende partij voor deze beslissing, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "We kregen de opmerking van veel ziekenhuizen dat het niet ethisch was om zoveel bedden leeg te houden terwijl het aantal opnames nu daalt en we nog volop bezig zijn met het inhalen van de zorg die door COVID was uitgesteld, waar ook soms IC-bedden voor nodig zijn."

Cloet benadrukt wel dat de ziekenhuizen paraat staan om op te schalen als dat nodig is en dat ze ook solidair willen zijn om coronapatiënten uit andere regio's op te vangen.

Het HTSC blijft de situatie de komende dagen van nabij opvolgen.