Vlaams Patiëntenplatform lanceert instrument om dialoog met zorgverlener te ondersteunen

Dit jaar zet het Vlaams Patiëntenplatform op 18 april, de Europese dag van de Rechten van de Patiënt, het recht op geïnformeerde toestemming in de kijker. Voordat de patiënt toestemming kan geven voor een behandeling heeft hij of zij het recht om tijdig en vooraf informatie te krijgen over:

  • het doel, de aard, de graad van urgentie, de duur, de frequentie, de relevante tegenaanwijzingen en de nevenwerkingen en risico’s van de behandeling;
  • de nazorg;
  • de mogelijke alternatieven;
  • de financiële gevolgen;
  • en andere relevante informatie.

Het is niet voor elke patiënt eenvoudig om met een zorgverlener in dialoog te gaan. Daarom ontwikkelde het Vlaams Patiëntenplatform een leidraad ‘Aan mij mag je alles vragen’. Deze leidraad bevat enkele belangrijke vragen die patiënten kunnen gebruiken tijdens de consultatie of om het gesprek voor te bereiden. Met deze actie hopen we patiënten te empoweren om in de dialoog te gaan met zorgverleners over hun zorg.

Op donderdag 18 april delen medewerkers van het Vlaams Patiëntenplatform deze leidraad, in de vorm van een flyer, uit aan patiënten. Ze gaan langs in vijf Vlaamse ziekenhuizen, in elke provincie één. Het Vlaams Patiëntenplatform selecteerde deze ziekenhuizen omdat ze reeds veel gegevens online delen met de patiënt. Bovendien scoorden deze ziekenhuizen goed op de Vlaamse Patiëntenpeiling, een vragenlijst die de tevredenheid en ervaringen van patiënten meet. Ze behaalden ook hoge scores op de website Indicator, het instrument dat het Vlaams Patiëntenplatform ontwikkelde om de patiëntgerichtheid van ziekenhuiswebsites te beoordelen.

  • Wil je meer weten over deze actie? Hou dan zeker onze sociale media kanalen in het oog of lees het verslag van de actie in de nieuwsbrief van juni.
  • Wil je als zorgverlener of zorgorganisatie gebruik maken van ons campagnemateriaal? Download het hier!
  • Wil je meer weten over de Wet Patiëntenrechten? Bekijk dan zeker onze brochure.