Onthaal ziekenhuis
06/12/2021
Kwaliteit Zorgbeleid Eerste lijn

VIVEL lanceert traject 'Doelgerichte zorg'

Doelgerichte zorg wint volop aan belang. Doelgerichte zorg verlegt de aanpak van ziekte-en probleemgerichte zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood (PZON) en welke levensdoelen belangrijk zijn, wat er voor hem/haar écht toe doet in het leven. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de doelstellingen van een persoon én het versterken van de mogelijkheden om de levenskwaliteit te maximaliseren. De omschakeling van een probleemgerichte benadering naar een doelgerichte benadering is niet eenvoudig. VIVEL lanceert daarom training en opleiding om tot doelgerichte zorg te komen.

Samenspel van theorie en praktijk

Enerzijds lanceert VIVEL we een open basisopleiding.  Die heeft tot doel zoveel mogelijk mensen te informeren en sensibiliseren over wat en hoe.

Daarnaast is er ook nood aan een duurzame en zorgvuldige implementatie op het terrein. Daarom wordt een interprofessionele training rond doelgerichte zorg opgerstart. Deze opleiding heeft tot doel zorgaanbieders op te leiden in doelgerichte zorg en het versterken van de eerste lijn in Vlaanderen. De training zal in vijf eerstelijnszones uitgetest worden en na een positieve evaluatie uitgerold worden in Vlaanderen.

Wat komt aan bod in deze twee nieuwe opleidingen?

De basistraining vertrekt vanuit het perspectief van een persoon met een zorg- of ondersteuningsnood (PZON) zelf. Vanuit dit perspectief wordt er uitgelegd op welke manier doelgerichte zorg voor jou relevant en helpend kan zijn. Na deze cursus weet je wat doelgerichte zorg is en hoe je er mee aan de slag kan en met welke tools.

Tijdens de interprofessionele training is er veel aandacht voor de visie van de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood (PZON). Daarom zal er tijdens deze training ook steeds een vertegenwoordiger van de PZON deelnemen aan de verschillende opleidingsmomenten. Na deze (fysieke) opleiding kan je als zorgprofessional aan de slag met hands-on technieken en bouw je kennis op om zorg rond de doelen van de PZON te organiseren en interdisciplinaire samenwerking tussen de eerstelijnsactoren te faciliteren.

Samenwerken staat centraal

Doelgericht werken kan je niet alleen. Daar heb je anderen voor nodig. Samenwerken staat centraal: met de PZON en zijn of haar mantelzorger in het middelpunt. Samen vormen zij het zorgteam die elkaar kennen en vertrouwen. Samen zorgen ze ervoor dat de levensdoelen en zorgdoelen zich tot elkaar verhouden.
Voor de realisatie van dit project gaf VIVEL via de Academie Voor De Eerste Lijn  de opdracht aan het team doelgerichte zorg van UGent. 

Meer informatie?

Alle info over doelgerichte zorg vind je op www.vivel.be/doelgerichtezorg

Wil jij op de hoogte blijven rond doelgerichte zorg? Volg ons dan op sociale media, of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief via vivel.be/nieuwsbrief.