Virtueel fietsplatform memoride zet zieken en ouderen aan tot bewegen in coronatijden

Vlaanderen wordt sterk getroffen door de verschillende isolatiemaatregelen die genomen worden om de verspreiding en de impact van het coronavirus het hoofd te bieden. Eén van de meest getroffen groepen zijn ouderen en de zieken die deze periode noodgedwongen geen bezoek mogen ontvangen van vrienden en familie en hun tijd doorbrengen in de kamer van hun zorgvoorziening. Om hen een beetje betekenisvolle ontspanning en een tijdelijke ontsnappingsmogelijkheid aan te bieden, krijgen zorgorganisaties vanaf begin april de mogelijkheid om virtueel de straten van hun geboortedorp te heroveren dankzij de Memoride van Activ84Health.

Memoride is een virtueel fietsplatform dat ontwikkeld werd door de Vlaamse KMO Activ84Health. Memoride gebruikt beelden van Google Streetview zodat elke gebruiker virtueel zijn of haar geboortedorp opnieuw kan bezoeken, en op eigen initiatief en zonder beperking door de straten kan zwerven. 

Geert Haekens legt uit: “We ondervinden dagelijks hoe prettig en inspirerend het kan zijn voor bewoners van woonzorgcentra en patiënten in ziekenhuizen om virtueel bekende plekjes te bezoeken. Hoewel we meer dan 15 landen aanbieden om te ontdekken, zien we dat mensen het vooral erg leuk vinden om nog eens langs hun eigen huis te fietsen of door het dorp waar ze opgegroeid zijn. Het kan allemaal dankzij ons fietsplatform.”

Roel Smolders, zaakvoerder van Activ84Health vult verder aan: "We beschouwen het als onze morele plicht om in deze moeilijke tijden bij te dragen aan de levenskwaliteit van ouderen en personen die het meest getroffen zijn door het sociale isolement. Daarom hebben we beslist om één dag per week Memoride gratis ter beschikking te stellen aan alle Vlaamse woonzorgcentra en andere zorgorganisaties. De woonzorgcentra en zorgorganisaties kunnen zich gratis registreren via deze link op onze website, en krijgt dan een login en paswoord waarmee ze aan de slag kunnen om de wereld te herontdekken.”

Haekens pikt hierop in: “En omdat we aan de vooravond staan van wat het klassieke wielervoorjaar moest worden, bieden we elke week ook routes aan die de meest iconische plekken van de Ronde Van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Amstel Gold Race… en alle andere voorjaarsklassiekers bezoeken. Als onze actie een succes blijkt te zijn, willen we later ook stukken uit de verschillende etappes uit de Giro, Ronde van Zwitserland, en (zoals elk jaar) de Ronde van Frankrijk toevoegen.”