VIB-dossier biedt boeiende achtergrondinfo over vaccins

VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, publiceerde een uitgebreid informatiedossier over vaccins. Vaccins hebben nooit zo sterk in de belangstelling gestaan als in deze donkere COVID-19-winter. Wetenschappers, politici en media wijzen in de richting van vaccins om ons uit de coronapandemie te halen. Toch zitten heel wat mensen met vragen over vaccins en circuleren er tal van onwaarheden en misverstanden over dit onderwerp.

Vaccinatie tegen infectieziekten heeft de geschiedenis van de mensheid veranderd. Jaarlijks redden vaccins miljoenen levens, zowel van kinderen als volwassenen. Ze beletten dat schadelijke micro-organismen ziekte en blijvende letsels veroorzaken. Niet alleen voorkomen ze kinderziekten als mazelen, kinkhoest, kroep, hersenvliesontsteking en bof, ook voor volwassenen en ouderen kunnen ze levensreddend zijn door tetanus, pneumokokkenziekte en griep af te wenden.

VIB bracht een informatiedossier uit om de verwezenlijkingen van vaccinaties in de verf te zetten, en op een transparante manier weer te geven welke uitdagingen voor ons liggen. Het is niet voor niets zo dat vaccinaties, samen met proper water, uitgeroepen werden tot hét succesverhaal van de volksgezondheid in de 20ste eeuw.

Over dit dossier:

  • VIB biedt op een toegankelijke manier antwoord op enkele van de meest gestelde vragen. Dit dossier werd opgesteld in samenwerking met topexperten zoals Peter Piot, directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, en Luc Debruyne, strategisch adviseur voor CEPI en voormalig topman van GSK Vaccines.
  • Dit dossier schetst de bredere context van vaccins en gaat dus verder dan louter coronavaccins.
  • Dit dossier heeft een goede referentiewaarde en kan ingezet worden ter ondersteuning van de communicatie rond het coronabeleid. Het dossier bevat alle referenties naar broninformatie.
  • De uitrol van dit dossier zal ondersteund worden door een promotiecampagne. Om deze campagne kracht bij te zetten is VIB in contact getreden met heel wat actoren in het veld (o.a. onderwijsnetten en het Regeringscommissariaat Corona).

Het volledige dossier vindt u hier.