'Vaccinshoppen' niet mogelijk: je kan niet zelf je vaccin kiezen

Een vaak gestelde vraag door wie op het punt staat om gevaccineerd te worden: 'Kan ik zelf kiezen welk vaccin ik toegediend krijg?' Om de vaccinatiecampagne niet te vertragen, is het antwoord op die vraag 'nee'. Meer info over de vaccins en de vaccinaties vind je op www.laatjevaccineren.be en www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccins/beschikbare-vaccins.

Onderstaand antwoord vind je terug op laatjevaccineren.be:

Nee. Het is op dit moment logistiek niet mogelijk om mensen een vaccin te laten kiezen. We zijn afhankelijk van welke vaccins er geleverd worden. Mensen laten kiezen zou de vaccinatiecampagne enorm vertragen.

De vaccins worden aangeboden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.  Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden. 

Alleen als je een adenovirus-gebaseerde gentherapie krijgt, kan er worden afgeweken van het voorziene vaccin. Alle andere redenen voor het veranderen van vaccintype worden niet aanvaard. Het heeft dus ook geen zin dat je huisarts of specialist een attest schrijft voor het vaccinatiecentrum.