Terugblik op congres ‘Quality and Safety’

Op 4 december organiseerde Zorgnet-Icuro het  jaarlijkse kwaliteitscongres voor de ziekenhuizen onder de noemer ‘Quality indicators @work – together we improve’.  Zaal De Schelp van het Vlaams Parlement zat net als de voorgaande jaren ruim gevuld met meer dan 200 deelnemers voor een gevarieerd en goedgevuld programma.

Het ochtendprogramma verliep als een trein dankzij de afwisseling tussen korte presentaties en een levendige kwaliteitslounge. Onder leiding van Indra Dewitte (hoofdredacteur van Het Belang van Limburg) gingen vertegenwoordigers van de patiënt, de overheid, de zorgprofessional, de zorgorganisatie en de academici in discussie, waarbij diverse perspectieven inzake kwaliteitsverbetering belicht werden.  

Na een aantal workshops in de namiddag, waarbij verschillende invalshoeken (patiëntenparticipatie, wanneer en hoe best communiceren over incidenten, implementatie van kwaliteitsindicatoren, het laten leven van kwaliteit op de werkvloer, meten is weten) aan bod kwamen, was het de beurt aan de internationale keynote spreker. Speciaal voor dit congres vloog prof. Steven Swensen van de Mayo Clinic naar België om er zijn visie op kwaliteit en het belang van verbindend leiderschap mee te geven, alsook een aantal tips en trics te delen met de Vlaamse collega’s. Wie er op 4 december niet bij kon zijn  kan de volledige uiteenzetting volledig herbekijken op onze website (rubriek: Video).

De presentaties van de sprekers en de tools die aangewend werden bij de verschillende workshops in de namiddag, kunt u rustig downloaden en herbekijken op onze website (rubriek: Vorming).

Een korte samenvatting van de kernboodschappen en een impressie van het congres kunt u herbekijken via de reportage die op Actua-TV werd uitgezonden. Aan het woord zijn Katleen Valtin (stafmedewerker Q&S, Zorgnet-Icuro), prof. Stephen Swensen (CMO, Mayo Clinic), dr. Frank Weekers (hoofdarts, AZ Turnhout) en prof. Dirk Ramaekers (voorzitter Vlaams Indicatorenproject VIP²) die samenvatten wat het VIP²-project betekend heeft en de komende jaren nog brengen zal.

Lees zeker ook het komende themanummer van “Zorgwijzer” waarin de diverse ontwikkelingen rond Q&S in de verschillende sectoren worden toegelicht. Begin februari valt het nummer in de bussen en verschijnt het op onze website.