Tentoonstelling: Vele handen. Zorg en samenleving in heden en verleden.

Op dinsdag 23 april 2019 opent in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden de tentoonstelling Vele handen. Zorg en samenleving in heden en verleden.

Vermaatschappelijking van de zorg is een belangrijk aandachtspunt in het Vlaamse zorg- en welzijnsbeleid. Het begrip is een proces dat de zorg voor kwetsbare personen meer in de samenleving wenst te brengen. Dat houdt ook een (her)verdeling van de zorgverantwoordelijkheden in. Hoewel het een zeer actueel thema is, zijn er belangrijke gelijkenissen en verschillen met oudere maatschappelijke discussies. Hoe kunnen publieke en private organisaties samenwerken in zorg en welzijn? Wat is de rol van de overheid in een preventief beleid? In welke mate vergt de ondersteuning van hulpbehoevenden de vaardigheden en kennis van goed opgeleide professionals en wat is daarin de rol van de informele zorg? De tentoonstelling plaatst de actuele vraag naar wie voor zorg moet instaan in een historische context. De blik op het verleden daagt de bezoeker op een unieke wijze uit om na te denken over de huidige organisatie van de zorg en haar toekomst.

De tentoonstelling richt zich tot de belangrijke partnerorganisaties in de sector, professionelen en alle geïnteresseerden. Ze maakt deel uit van een breder historisch-wetenschappelijk onderzoek dat KADOC, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven, verricht in samenwerking met de Vlaamse overheid en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (SWVG).

Praktisch

De tentoonstelling vindt plaats in de middeleeuwse Begijnhofkerk van Sint-Truiden (Begijnhof, 3800 Sint-Truiden). Ze is voor het breed publiek toegankelijk van 24 april 2019 tot 30 juni 2019.

Voor bijkomende vragen, gelieve contact op te nemen met Sarah Maya Vercruysse (KADOC–KU Leuven): sarahmaya.vercruysse@kuleuven.be | 016/37.30.31.

Openingsuren:

  • Maandag tot vrijdag: 10.00u – 12.30u en 13.30u – 17.00u.
  • Zaterdag, zondag en feestdagen: 13.30u – 17.00u.