Teaser voorstelling met Rick De Leeuw en Sven Unik-ID #zorgaanzet

IS KWETSBAARHEID HET NIEUWE NORMAAL ?

Uitnodiging voor de teaser van de voorstelling Bijzondere Ontwikkelingen met RICK DE LEEUW en SVEN UNIK-ID, maandagavond 4 maart, zaal Spoor 95, provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 - 3010 Leuven (op wandelafstand van het station en parking De Bond)

  • Ontvangst met broodjes van 18u00
  • Start voorstelling en debat: 19u00 

Pijnlijk feit: over psychische problemen praten we zelden. Dat oorverdovende stilzwijgen is opvallend, zeker als je weet dat jaarlijks één op acht Belgen daarmee te maken krijgt. Het project Te Gek!? tracht al jaren geestelijke gezondheid in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk op mensen met psychische problemen.

Naar aanleiding van 15 jaar Te Gek!? toeren Sven Unik-ID en Rick De Leeuw in het najaar van 2019 langs psychiatrische centra met de voorstelling Bijzondere Ontwikkelingen. Daarin gaan ze samen op zoek naar het verband tussen ‘gekte’ en creativiteit en naar het inspirerende verschil tussen ‘normaal’ en iets minder ‘normaal’.

Want wat is eigenlijk de norm in onze samenleving als het gaat om kwetsbaarheid? De juiste geestelijke gezondheidszorg krijgen op het juiste moment bezorgt heel veel Vlamingen dagelijks kopzorgen.  Mentale kwetsbaarheid maakt onlosmakelijk deel uit van het leven. Toch wordt het vooral geassocieerd met afhankelijkheid, zwakte, twijfels, onzekerheid en schaamte. We weten dat beter worden bij psychisch lijden heel vaak een proces is van leren leven met je kwetsbaarheden. Tegelijk legt de maatschappelijke bril de focus op genezen als in ‘er voor altijd van verlost geraken’.

  • Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen?
  • Hoe kunnen we mensen de juiste zorg geven?
  • Hoe gaan we van een systeem dat mensen geneest naar een systeem dat mensen gezondheid houdt en weerbaar maakt om hun herstel te koesteren?

Zorg aan Zet is een groot maatschappelijk debat over de zorg van morgen. Samen met heel veel partners wil Zorgnet-Icuro luisteren naar de ideeën en meningen van zorgorganisaties, zorgverleners, partnerorganisaties, gebruikersorganisaties en van de man en vrouw in de straat. Doel is om zorg bovenaan de politieke agenda te krijgen. Op maandag 4 maart halen we Rick De Leeuw en Sven Unik-ID naar zaal Spoor 95 in het Provinciehuis Vlaams-Brabant in Leuven. Zij  brengen een preview van hun nieuwe voorstelling Bijzondere ontwikkelingen en gaan met jou het gesprek aan.

Je krijgt de kans om gratis deel te nemen aan deze Zorg aan Zet-avond. Inschrijven doe je via deze link. Schrijf je snel in want het aantal plaatsen is beperkt! Als je bent ingeschreven, rekenen we op jouw aanwezigheid.