Studiedag ethiek tijdens jaarlijkse week van de verpleging

Van kritieke diensten tot palliatieve zorg: het NVKVV organiseert van maandag 19 maart tot en met vrijdag 23 maart verschillende studiedagen die elk inzoomen op een aandachtspunt of een specialisatie in de verpleegkunde. Op 19 maart staat ethiek centraal. Ook Zorgnet-Icuro is aanwezig.

Ook in 2018 biedt de Week van de Verpleegkundigen een uitgebreid programma voor verpleegkundigen met twintig studiedagen en vijftien Meet & Eat kokers. Schenk jezelf een studiedag tussen 19 en 23 maart tijdens de Week van de Verpleegkunde in het Kursaal van Oostende en laat je onderdompelen in de verschillende dimensies van jouw beroep. Als je komt geniet je van een boeiende studiedag, ontmoet je auteurs van boeken binnen jouw specialisatie en ontmoet je de strafste wetenschappelijke onderzoekers voor verpleegkunde in de Meet & Eat kokers. Het beste van al: je geniet van een heerlijke lunch samen met je collega’s verpleegkunde en keert terug naar je werkplek met een vormingsattest van 7,6 uur, een breder netwerk, een boeiend verhaal en vernieuwde kennis. 

Zorgnet-Icuro kan natuurlijk niet ontbreken op het evenement. Stafmedewerker juridische en ethische thema's Stefaan Van Roey zal het hebben over ethiek binnen Zorgnet-Icuro. Collega prof. dr. Yvonne Denier komt spreken over het boek "Kiezen is winnen. Een kompas voor keuzes in de zorg", met als rode draad: hoe houden we de gezondheidszorg kwaliteitsvol, toegankelijk en betaalbaar? Het is een almaar prangender maatschappelijke vraag, die niet langer intuïtief te beantwoorden valt. Is het budget voor onze gezondheidszorg wel hoog genoeg of is er sprake van overconsumptie en verspilling? Welke behandelingen moeten worden terugbetaald en welke niet? Bieden we meer zorg voor een grote groep zorgvragers of betere zorg voor een beperkte groep? Hoog tijd voor een ethische verdieping van het maatschappelijk debat, die op de studiedag ethiek zal worden toegelicht.

 

Het volledige programma vind je in het CONGRES magazine.