Snel opheldering nodig over beschermingsmaterialen en medicatie

Het is op dit moment niet duidelijk welke beschermingsmaterialen waar besteld zijn, over welke hoeveelheden het gaat en hoe die vervolgens gaan terechtkomen bij de mensen op het terrein die de ziekte moeten bestrijden en onze mensen moeten beschermen. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, vraagt om duidelijkheid: “We hebben de indruk dat er te veel in gespreide slagorde wordt optreden. Het is momenteel niet duidelijk waar we zullen landen."

Bij de bestellingen van de verschillende materialen zijn verschillende overheden betrokken. Zowel het federale als het Vlaamse niveau doen inspanningen. “Maar het overzicht ontbreekt volledig. Wat heeft de federale regering besteld? En welke orders vertrekken er vanuit Vlaanderen? Daar moeten we snel zicht op krijgen", aldus Margot Cloet. Het gaat hierbij niet alleen over mondmaskers, maar ook over medicatie in het algemeen, over morfine, over beademingstoestellen, over handgels, beschermingsschorten enzovoort.

Zorgnet-Icuro blijft vragen krijgen vanuit de ganse zorgsector. Van woonzorgcentra over ziekenhuizen tot mensen uit de geestelijke gezondheidszorg. Intussen is duidelijk dat steeds meer landen gebukt gaan onder een gebrek aan de nodige beschermingsmaterialen. De tijd dringt dus. In het belang van de volksgezondheid is het noodzakelijk om snel opheldering te krijgen over de verschillende initiatieven die genomen worden.