'Sanne leest' vanaf 4 mei op Eclips TV

Eclips TV gaat vanaf mei een partership aan met LINC vzw. In de vorm van een voorleeskwartiertje kunnen kijkers even tot rust komen met een brede waaier aan vertelsels. Er is voor ieder wat wils: kortverhalen, fragmenten en soms een gedicht van heel veel verschillende auteurs. 
Sanne Vanhellemont leest de verhalen voor uit boeken uit haar eigen boekenkast, de boekenkast van vrienden en familie, de afhaalbibliotheek of de boekhandel, getipt door ieder van jullie, vanuit haar kot. 

LINC vzw wil hiermee vrijwilligers activeren en stimuleren om te gaan voorlezen, voor jong en oud. Een specifieke focus ligt daarbij op iets oudere mensen die om allerhande redenen niet (meer) kunnen lezen en voor wie verhalen een bijzondere meerwaarde bieden of zelfs even de eenzaamheid kunnen doorbreken. Verhalen hebben een belangrijke verbindende functie. Daarom kunnen verhalen het sociale contact dat we vandaag missen een beetje vervangen.

Elke dag om 9:45 hoor je een nieuw verhaal.

Programma vanaf 4 mei

 • Maandag 4 mei   Sanne leest voor uit Broere van Bart Moeyaert, uitgeverij Querido.

We duiken recht in de jeugd van Bart Moeyaert met de herkenbare verhalen uit zijn jeugdjaren. Herkenbaar en warm, nemen deze verhalen je even mee naar het gezellig drukke gezin waar 7 broers, ieder met hun eigenheid,  het leven kleur geven.  

 • Dinsdag 5 mei  Sanne leest voor uit ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af,’ Dimitri Verhulst, uitgeverij Contact

We mijmeren onbeschaamd nostalgisch mee met de 82 jarige mevrouw Verona. Zij besluit  de heuvel waar ze zolang woonde af te dalen, in de wetenschap dat ze hem nooit meer zal (kunnen) beklimmen. In de vallei aangekomen, vleit ze zich neer, en met de blik op oneindig en het dorp in de diepte, mijmert ze over wat geweest is.

 • Woensdag 6 mei  Sanne leest voor uit ‘De schelmenstreken van Reinaert De Vos’ in een bewerking van Koos Meinderts, uitgegeven bij Hoogland & VanKlaveren

We genieten vandaag van  een van de bekendste epossen uit de Middelnederlandse literatuur :  Van den Vos Reynaerde. Reinaert,moordenaar, dief, maar vooral sluw, draait  iedereen een loer, telkens weer. Wij lezen voor uit de prachtige, kleurrijk  bewerkte versie van Koos Meinderts. deel 1/3

 • Donderdag 7 mei  Sanne leest voor uit ‘ Alle verhalen’ van Roald Dahl,  het kortverhaal: ‘Op weg naar de hemel’, uitgegeven bij    Meulenhoff..

Vandaag reizen we naar het Engeland van de jaren 70. We maken kennis met mevr. Foster. Een figuur ontsproten aan de pen van meesterverteller Roald Dahl. Bij momenten griezelig herkenbaar, met een beetje een macabere clou, om even stil bij te worden.

 • Vrijdag 8 mei  Sanne leest :’En na de oorlog’; Geert de Kockere, uitgeverij De Eenhoorn

8 mei. 75 jaar geleden was dit de grote bevrijdingsdag na WOII. Vandaag zal deze herinnering stil gevierd worden. Wij genieten in rust en sereniteit van deze pakkende haiku's van Geert De Kockere. Over het verdriet en het verlies van geliefden, over velden voor kruisjes, over wat was.

 • Zaterdag 9 mei Sanne leest uit de bundel ‘Lees je mee(r), een selectie van het lezerscollectief: Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at, Edward Van de Vendel uitgegeven door De Eenhoorn’

We vertellen het meeslepend levensverhaal van Geurt, die als kleine jongen zich wil bewijzen tegenover zijn buurmeisje Gerlinde met de stralende ogen. Op een dag rent hij naar haar toe en roept dat hij iets bijzonders heeft gedaan. Hij heeft een eikenhouten stoeltje opgegeten…

 • Zondag 10 mei  ‘Mijn moeder’ Phara de Aguirre en Kaat Mensels, uitgegeven bij Lannoo 

We lezen voor uit de ontwapende en eerlijke gesprekken met moeders en hun (bekende) kinderen. Herkenbaar en authentiek. Fragmenten van gesprekken ter ere van moederdag.

 

ECLIPS TV bekijken:

 • Via Telenet kanaal 51  / via broadcasting kanaal 86 
 • Via Proximus kanaal 90 (Vlaanderen) | Kanaal 340 (Wallonië en Brussel)
 • Via Orange kanaal 39
 • Via TV Vlaanderen kanaal 13