02/03/2018
Zorgbeleid

Regionale ziekenhuisnetwerken: de kaart krijgt vorm

Eind januari 2018 ontvingen alle Vlaamse ziekenhuizen een gezamenlijk schrijven van de ministers De Block en Vandeurzen. Hierin werden de ziekenhuizen uitgenodigd om hun intenties tot samenwerking binnen locoregionale netwerken kenbaar te maken. De ziekenhuizen kregen tot 15 februari de tijd om de oproep te beantwoorden. Vlaanderen inventariseerde de intenties met betrekking tot de locoregionale netwerkvorming en maakte de lijst hiervan over aan de Interministeriële Conferentie van 26 februari (zie de volledige lijst in bijlage). De potentiële netwerken zullen in de loop van maart feedback krijgen met een overzicht van de positionering van het vooropgestelde netwerk ten opzichte van de logische zorggebieden en de eerstelijnszones. Daarnaast zal de Vlaamse overheid zich buigen over de nog onbesliste zones en ziekenhuizen, en met hen in gesprek gaan. De overheid verwacht tegen de zomer dan de inhoudelijk uitgewerkte intentieverklaringen, die ze in het najaar zal evalueren, in het licht van de zorgstrategische planning. Ook in de andere gemeenschappen wordt gewerkt aan een inventaris.

Het gemeenschappelijk initiatief van de ministers tot de opmaak van deze inventaris vormt de eerste noodzakelijke stap in de vormgeving van de ziekenhuisnetwerken. We juichen het initiatief van de ministers dan ook toe. Zorgnet-Icuro dringt er echter op aan dat de formele juridische basis voor deze samenwerkingsverbanden eindelijk duidelijk wordt. De intenties van de ziekenhuizen om met bepaalde partners in zee te gaan, liggen nu op tafel. Veel factoren moeten echter nog de juridische toets doorstaan vooraleer de intenties werkelijkheid kunnen worden. Denken we bijvoorbeeld aan de regels voor programmatie, erkenning, financiering, rechtsfiguur… Ook de manier waarop de ziekenhuisnetwerken zullen worden afgemeten aan de eerstelijnszones zorgt voor onzekerheid. Het is dus mogelijk dat sommige keuzes nog zullen wijzigen, afhankelijk van de juridische spelregels die zullen worden bepaald. Pas nadien kunnen de intenties verder uitgewerkt en geformaliseerd worden. Zorgnet-Icuro pleit ervoor dat hiervoor voldoende tijd wordt uitgetrokken.

Bekijk hier de volledige lijst  zoals ze door Vlaanderen overgemaakt is aan de IMC van 26 februari 2018 op basis van de ingediende intentieverklaringen

Herbeluister het interview met Maggie De Block in De Ochtend op 6 maart (vanaf 2:11:20).