PRoF award 2018 voor PZ Karus en UZ Gent

Op 16 mei heeft het Centrum Moeder en Baby van PZ Karus samen met o.a. het UZ Gent (het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid) de PRoF-award 2018 gewonnen. Dat is een Europese award die innovaties in de gezondheidszorg bekroont. 

Centrum Moeder en Baby maakt al jaren deel uit van een samenwerkingsverband met verschillende diensten (voornamelijk de diensten psychiatrie en gynaecologie) in het UZ Gent, en dat met het oog op het ontwikkelen van een perinataal zorgpad GGZ. Samen hebben ze richtlijnen en een flowchart opgesteld voor de screening en detectie van perinatale depressie en – angststoornissen. Die toolkit is in de prijzen gevallen. 

De toolkit geeft een antwoord op het hoge percentage vrouwen met mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Een op vijf vrouwen ontwikkelt immers die problemen, maar detectie komt vaak te laat. De toolkit biedt een zorgpad aan met verschillende tools en trainingsmogelijkheden die samen verlopen met de routinezorg tijdens de zwangerschap. Zo kunnen de arts en vroedvrouw mentale problemen beter detecteren en sneller ingrijpen.

Voor de winnaars betekent de award een grote erkenning. "We zijn op een meer dan degelijke manier met innovatie bezig, werken evidence-based en zijn maatschappelijk meer dan relevant", vertelt Klaas Bauters (afdelingsverantwoordelijke Centrum Moeder en Baby).

Hopelijk kan dit ook een hefboom betekenen naar toekomstig beleid voor perinatale GGZ in de regio en in Vlaanderen.

Aan de prijs hangt een bedrag vast van 10.000 euro en een blinkende 'kabouter'. Het netwerk wil het geld investeren in het ontwikkelen van een sensibiliseringsfilm voor het brede publiek en voor professionals.

Zorgnet-Icuro wenst het Centrum Moeder en Baby en alle partners proficiat met hun PRoF award!