Podcast ziekenhuisfinanciering
21/06/2021
Financiering Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen

Podcast "Ziekenhuisfinanciering ontrafeld": aflevering 3

Heel wat Belgische ziekenhuizen hebben het financieel moeilijk. Een derde van de Belgische ziekenhuizen is verlieslatend, de schulden lopen op, en bijna één ziekenhuis op de vijf had in 2019 onvoldoende inkomsten om zijn schulden te kunnen aflossen. Dat zijn de conclusies uit de jaarlijkse sectoranalyse die Belfius heeft uitgevoerd. In een reactie zei Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro: “Het huis van de Belgische ziekenhuisfinanciering staat op instorten.” Al jarenlang wordt gepleit voor een herziening van het financieringsmodel dat de overheid hanteert, maar verder dan wat oplappen hier en daar kwamen we niet.

In deze driedelige podcastreeks de “Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld” bekijken we de financiering van de ziekenhuizen van dichterbij. Wat zijn de pijnpunten van het huidige systeem? Wat zijn de uitdagingen voor de ziekenhuissector en welke financiering is daarvoor nodig? En hoe zorgen we ervoor dat de ziekenhuisfactuur voor de patiënt betaalbaar blijft?

In de laatste aflevering van onze podcastreeks over ziekenhuisfinanciering zijn Katrien Verschoren van Zorgnet-Icuro en Carine Van de Voorde van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) te gast. Beluister het derde en laatste deel.

  • In aflevering 1 van de Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld bespreken Katrien Verschoren en Tom Balthazar van Zorgnet-Icuro de noodzaak om de ziekenhuisfinanciering te hervormen Luister hier naar aflevering 1
  • In de tweede aflevering praten Katrien Verschoren en Marc Geboers van Zorgnet-Icuro over hoe de ambities voor onze ziekenhuizen en de financiering met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht. Luister hier naar aflevering 2