Care4CMV
01/06/2023
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen Eerste lijn

Ouders van kinderen met congenitale CMV richten Care4CMV op

Juni is wereldwijd de CMV awareness-maand. Het sein voor ouders van kinderen met aangeboren CMV (cCMV) om Care4CMV op te richten, de allereerste oudervereniging voor deze aangeboren aandoening. De organisatie wil de ziekte zoveel mogelijk voorkomen en ouders begeleiden.

“CMV behoort tot de groep van de herpesvirussen. Eens besmet, blijft het virus in je lichaam aanwezig. Je bent dus nooit 100% immuun na een doorgemaakte infectie. Bij overdracht van het virus tijdens de zwangerschap naar het kind spreken we van aangeboren of congenitale CMV. Het virus kan heel de zwangerschap lang overgedragen worden, maar als het gebeurt tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zijn de gevolgen meestal ernstiger dan bij een latere infectie”, legt Annelies Keymeulen (Neonatoloog UZ Gent) uit.

Het is van het grootste belang dat ouders met een kinderwens of ouders die zwanger zijn geïnformeerd worden over CMV. Vrouwen raken meestal ongemerkt besmet door intensieve contacten met speeksel of urine van een besmet kind en hebben weinig of zelfs geen symptomen. Het virus verspreidt zich via lichaamsvochten, ook tussen volwassenen. Het is dus van belang dat beide partners zich beschermen.

"85 tot 90% van de kinderen die geboren worden met CMV vertonen geen afwijkingen bij de geboorte,” zegt Annelies Keymeulen (Neonatoloog UZ Gent). “Bij de 10 tot 15% kinderen waarbij bij de geboorte al afwijkingen worden vastgesteld, zijn de medische gevolgen zeer verscheiden: evenwichtsproblemen, gehoorverlies, problemen met zicht of neurologische gevolgen zoals gedragsstoornissen, problemen in de motorische ontwikkeling."

Wat betekent Care4CMV?

De eerste oudervereniging voor ouders van kinderen met cCMV werd opgericht in samenwerking met de dienst Neonatale intensieve zorg van het UZ Gent. Het doel is om ouders van cCMV-kinderen met elkaar in contact te brengen, hen te ondersteunen in hun zoektocht naar hulpmiddelen en hun belangen te behartigen op politiek niveau.

Meer info op www.care4cmv.be