Oproep: Kinderrechtenprijs 2018

Op 17 november 2018 wordt de tweede Belgische Kinderrechtenprijs uitgereikt. Dat is een organisatie van het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant, DGDE en Plan International België. Naast media-aandacht krijgt de winnaar een cheque van 10.000 euro. Vorig jaar viel een Franstalig initiatief in de prijzen, dit jaar is het de beurt aan een Nederlandstalige organisatie of vereniging die op een bijzondere wijze kinderrechten verdedigt. 

Organisaties en verenigingen kunnen zich tot eind september inschrijven. 

Voortraject met veel jongeren in de hoofdrol

Organisaties of verenigingen laten zich vertegenwoordigen door twee jongeren, maken samen met hen een voorstellingsfilmpje of andere visuele presentatie, vullen het inschrijvingsformulier grondig in en zorgen voor een samenvatting in het Frans. Alle inzendingen die voldoen aan de selectiecriteria doorstaan de eerste selectieronde.

Op 27 oktober 2018 vindt dan de tweede selectieronde plaats. Alle ambassadeurs krijgen de kans hun organisatie of vereniging in de kijker te zetten en voor te stellen aan de ‘collega-ambassadeurs’ van andere organisaties. Daarna volgt een stemming door alle deelnemers. Ook 10 Franstalige jongeren die geselecteerd werden om deel uit te maken van de Officiële Kinderrechtenprijs - Jongerenjury 2018 stemmen mee. Uiteindelijk worden 5 organisaties of verenigingen genomineerd.

Voor de derde ronde, de finaleronde, bestaat de officiële jongerenjury uit 10 Franstalige en 10 Nederlandstalige jongeren. Zij dompelen zich een weekend lang onder in kinderrechten. De genomineerde organisaties komen langs om hun project nog verder toe te lichten en om vragen van de jury te beantwoorden.

Uiteindelijk zal de jongerenjury de laureaat kiezen. Die wordt bekendgemaakt op 17 november 2018, aan de vooraond van de internationale Kinderrechtendag, in het Federaal Parlement tijdens de plechtige prijsuitreiking. 

Inschrijven is mogelijk tot en met maandag 1 oktober 2018, 11 uur. Alle informatie en het inschrijvingsformulier vind je hier.

Heb je vragen? Neem dan contact op met: