17/11/2016

Onderzoeksrapport Verso toont economische waarde social profit

De Vlaamse social profit koopt jaarlijks voor 11 miljard euro aan producten en diensten aan in andere sectoren. Tegelijk weet de social profit zich voor bijna de helft zelf te financieren en is de sector goed voor 8 procent van de toegevoegde waarde in Vlaanderen. De werkgelegenheid in de sector groeide in tien jaar met maar liefst 34 procent. Dat staat in het Verso-rapport ‘De social profit in macro-economisch perspectief’. 

Verso baseerde zich voor haar rapport op de nationale en regionale rekeningen en de input-outputtabellen om een beeld te schetsen van de macro-economische waarde die aan de socialprofitsectoren kan worden toegeschreven. De social profit bestaat uit ondernemingen uit de gezondheidszorg, de welzijnssectoren, de socioculturele sector en de sociale economie.

De groei van de social profit heeft ook een positief effect op de economische groei in de rest van de economie. Het intermediair verbruik vormt daarvoor een belangrijke indicator. Voor de Vlaamse social profit bedraagt dat intermediair verbruik 40,6%. Dat betekent dat de output van de Vlaamse social profit voor 40,6% tot stand komt door de aanwending van grondstoffen en hulpmiddelen uit andere bedrijfstakken, goed voor 11 miljard euro aan bestellingen. Na de nijverheid, handel, zakelijke dienstverlening en de bouw, sectoren die door de aard van hun productieproces in grote mate steunen op bestellingen bij andere sectoren, is de social profit de sector met het hoogste niveau van intermediair verbruik. De sectoren waar de social profit de meeste bestellingen plaatst, zijn de chemische industrie, groothandel, consultancy en wetenschappelijke activiteiten en de zakelijke dienstverlening.

Nog opvallende cijfers uit het rapport:

  • Social profit slechts voor iets meer dan de helft gesubsidieerd

Het aandeel van de overheid in de financiering van de social profit bedraagt in Vlaanderen slechts 57%. Dit betekent dat de financiering van de productie van de social profit voor bijna de helft wordt geleverd vanuit andere bronnen (door huishoudens, uit intermediaire leveringen, ...).

  • Toegevoegde waarde social profit neemt sterk toe

Het aandeel van de social profit in de Vlaamse toegevoegde waarde is in tien jaar tijd met een zesde toegenomen en bedraagt nu 8% van de toegevoegde waarde.

  • Werkgelegenheidsgroei meer dan drie keer hoger in social profit

De werkgelegenheid steeg van 268.154 personen in 2003 tot 359.534 in 2014. Een groei van 34%, tegenover een gemiddelde groei in Vlaanderen van 10%. De social profit is goed voor 13,6% van de tewerkstelling in Vlaanderen.