Normale activiteiten in ziekenhuizen op zeer gedoseerde manier heropgestart

De ziekenhuizen mogen vanaf maandag 4 mei opnieuw niet-dringende consultaties heropstarten. Dat gebeurt op een zeer voorzichtige en gedoseerde manier. "De ziekenhuizen bekijken wat de grootste noden zijn en evalueren de situatie elke week", klinkt het bij Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro.

"Er zijn toch nog wel heel wat COVID-patiënten in de ziekenhuizen en de belasting van de afgelopen weken heeft toch wat haar tol geëist", aldus Geboers. Daarom starten de ziekenhuizen heel gedoseerd, met consultaties op een heel beperkt tempo. Daarbij bekijken ze wat de grootste noden zijn, en zullen ze ook rekening houden met doorverwijzingen van de huisartsen, die eveneens de niet-dringende consultaties heropstarten.

"Terwijl er vroeger bijvoorbeeld op een voormiddag 10 patiënten werden geholpen, zijn dat er nu 4 tot 5", aldus Geboers. "Er moet ook rekening gehouden worden met de voorzorgsmaatregelen zoals het ontsmetten van de ruimtes, het organiseren van gescheiden stromen en het leeg houden van de wachtzalen. Als we op termijn op 60 of 70 procent van de vroegere capaciteit zitten, zal dat heel goed zijn."

Vanaf maandag zijn ook daghospitalisaties opnieuw toegestaan, maar daar is iets meer terughoudendheid bij de ziekenhuizen. Voor die hospitalisaties zijn ook operatiekwartieren nodig, en die zullen eerder volgende week echt van start gaan. Vanaf volgende week zijn ook operaties toegestaan die hospitalisaties vereisen.

De Vereniging van Belgische Specialisten heeft richtlijnen opgesteld over welke consultaties prioritair zijn, aldus Geboers. In eerste instantie zullen vooral chronische patiënten geholpen worden, bijvoorbeeld diabetespatiënten, hartpatiënten en oncologische patiënten. Voor daghospitalisaties gaat het bijvoorbeeld om orthopedische, abdominale en gynaecologische ingrepen.

Hiermee tonen de ziekenhuizen zich opnieuw zeer flexibel om de niet-dringende consultaties herop te starten. Het enthousiasme is groot. Een aantal ziekenhuizen hebben evenwel nog niet voldoende capaciteit op de COVID-afdelingen voor de opvang van de nieuwe golf.

Luister hier naar het interview met Marc Geboers tijdens De Ochtend op Radio 1.