zorgkundige aan tafel met oudere man
20/07/2022
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn

Noodmaatregelen om het personeelstekort in de zorgsector te verhelpen

De zorgsector staat onder meer door het coronavirus al lang onder zware druk. De federale regering is het eens geraakt over een pakket noodmaatregelen die op korte termijn verlichting moeten brengen.

Een aantal maatregelen die sinds corona van kracht waren, worden verlengd:

  • Gepensioneerden kunnen onbeperkt bijverdienen in de zorg, zowel in de federale sectoren als in de zorgvoorzieningen die onder de deelstaten vallen. Dat kan nu met een belastingvoordeel in de zorg.
  • De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en studentenarbeid in de sector worden uitgebreid.  Zij mogen meer uren werken en dus ook meer verdienen.

Nieuwe maatregelen:

  • Wie minstens drie maanden werkloos is kan aan de slag gaan in de zorg met het behoud van een kwart van de uitkering, voor maximaal drie maanden. Mensen kunnen binnen de sector een opleiding volgen en zo in de zorg aan de slag blijven. 
  • Eenmalig extra budget van 21 miljoen euro voor ziekenhuizen die investeren in systemen die een aantal eerder administratieve taken van verpleegkundigen kunnen overnemen. Voor elke euro die het ziekenhuis op tafel legt, komt er een euro overheidsgeld bij. 
  • Via het zorgpersoneelfonds komt er nog eens 20 miljoen euro specifiek voor de federale sectoren, zoals de ziekenhuizen.
  • Tot slot wordt het opleidingsprogramma 'Kies voor de zorg' gespijsd met 24 miljoen euro omdat de huidige budgetten niet volstaan voor het aantal geïnteresseerden.