European Disability Card
13/12/2022
Communicatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

Nieuwe website moet European Disabilty Card meer bekendheid geven

De federale overheidsdienst Sociale Zekerheid heeft dinsdag samen met minister voor personen met een handicap Karine Lalieux een nieuwe en inclusieve website voorgesteld ter promotie van de European Disabilty Card (EDC). De presentatie gebeurde in het amusementspark Mini-Europa, want tegen eind 2023 wordt de EDC uitgerold over alle lidstaten van de Europese Unie.

De gloednieuwe website is beter leesbaar, toegankelijker en inclusiever voor mensen met een handicap. Op die manier moet de EDC bekender worden, zodat het aantal gebruikers toeneemt. Met de kaart wordt de toegang tot cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten vergemakkelijkt. Bij 657 verschillende partners kan dat voordelen opleveren zoals verlaagde tarieven of het gratis gebruik van audio- of videogidsen.

In 2016 werd de kaart door de Europese Commissie in het leven geroepen als een proefproject. België doet sinds 2017 mee, samen met zeven andere lidstaten. Na de eerste positieve resultaten zal de ECD tegen eind 2023 in alle lidstaten van de Europese Unie geldig zijn. Al is het nu zaak om de bekendheid ervan uit te breiden. 

Begin dit jaar waren er in ons land amper 125.000 kaarten in omloop, hoewel er in België 600.000 personen erkend zijn als persoon met een handicap. Veel meer mensen zouden dus van de beschikbare voordelen kunnen genieten. 

De FOD Sociale Zekerheid maakte een sensibiliserings- en promotiecampagne over de European Disability Card met een humoristisch kantje. De campagnevideo wordt vanaf vrijdag getoond op de socialemediakanalen Facebook, Instagram, TikTok en YouTube.