Publicatie KBS gezondheidsdata
12/01/2022
Zorgbeleid Communicatie

Nieuwe publicatie KBS toont aan: Belg weet weinig over gezondheidsdata

Bijna één op de twee Belgen weet niet wat verstaan wordt onder ‘gezondheidsgegevens’ en heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. Meer dan drie op de vier Belgen zijn bereid hun persoonlijke gezondheidsgegevens te delen, op voorwaarde dat dit beperkt blijft tot de sector van de gezondheidszorg. De huisarts boezemt het meeste vertrouwen in bij het gebruik van deze gegevens. Hij/zij is ook de referentiepersoon voor gezondheidsvragen; het internet is een verre tweede. Dat blijkt uit een bevraging over de kennis en het vertrouwen van Belgen wat betreft hun gezondheidsgegevens door Incidence, op vraag van de Koning Boudewijnstichting.

De huisarts, referentiepersoon bij uitstek, ver voor het internet

Als mensen vragen hebben over hun gezondheid, tot wie wenden ze zich dan? De huisarts blijft overduidelijk de referentiepersoon, en dit voor 74% van de ondervraagden. Dit geldt nog meer voor 65-plussers. 48% van de Belgen zoekt antwoorden op het internet. Dat is vooral zo voor jongeren tussen 18 en 34 jaar, mensen die vaak online zijn en mensen die zich gezond voelen. Soms vragen mensen ook raad aan familie of vrienden, bij voorkeur iemand met een medisch diploma.

Gezondheidsgegevens, elektronisch medisch dossier… hoezo?

De definitie van gezondheidsgegevens is niet duidelijk, vooral niet voor de respondenten uit het Brusselse Gewest en voor ouderen (64-plus). Meer dan één op de vier ondervraagde personen kan geen enkel voorbeeld geven en als ze het toch doen, citeren ze vooral gezondheidsproblemen die ze gehad hebben en de behandeling ervan, hun algemene (fysieke of geestelijke) gezondheid of gegevens over bloedafnames.
Opmerkelijk: 48% van de Belgen heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier (individueel medisch dossier beschikbaar op Mijngezondheid.be). Onder de respondenten die het wel kennen, weet slechts 39% waar het echt over gaat. Het meest vertrouwd met het elektronisch medisch dossier zijn frequente digitale gebruikers en mensen tussen 35 en 64 jaar.

Vertrouwen en gegevens delen

Meer dan drie op de vier Belgen zijn bereid om hun persoonlijke gezondheidsgegevens te delen, op voorwaarde dat deze in de sector van de gezondheidszorg blijven.
89% is bereid om ze te delen met een gezondheidsprofessional om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, 76% is een voorstander van gegevens delen met ziekenhuizen en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en 74% met de ziekenfondsen om terugbetalingen te berekenen en aan te passen. Over het algemeen zijn respondenten in Vlaanderen, mensen die digitaal vaardig zijn en mensen in goede gezondheid opener over deze kwestie. De respondenten zijn terughoudender tegenover de farmaceutische industrie en ze staan nog meer huiverachtig ten opzichte van overheden en verzekeraars. 70% weigert gegevens te delen met privébedrijven voor marketingdoeleinden.

Publicatie

Om het thema van gezondheidsgegevens uit te diepen publiceert de Koning Boudewijnstichting de brochure ‘Zorg voor je data’. De informatiebrochure vertrekt van vragen die burgers zich stellen: Waarom zijn gezondheidsdata nuttig? Wie gebruikt er mijn data om wat mee te doen? Wat zijn de risico’s? Welke waarborgen om privacy te vrijwaren en denksporen voor de toekomst?… De resultaten van de bevraging over wat burgers weten over het gebruik van hun gezondheidsgegevens en hoe groot hun vertrouwen is worden verder toegelicht.

Download de publicatie hier gratis