Handhygiëne
03/05/2023
Kwaliteit Woonzorg

Nieuwe handhygiënecampagne voor woonzorgcentra

“Samen hand in hand voor de gezondheid van onze bewoners. Samen voor 100% handhygiëne”. Dat is de slogan én de ambitie van een nieuwe campagne van de Vlaamse overheid. Een goede handhygiëne is immers een belangrijke preventieve maatregel tegen (zorg)infecties voor de kwetsbare bewoners van onze woonzorgcentra. 

“Al in 2009 startten we met een campagne “U bent in goede handen”. Maar het blijft nodig om het personeel in de woonzorgcentra te wijzen op het belang van een goede handhygiëne en de instructies te volgen. Tijdens de coronapandemie is gebleken dat er nog verbeteringen mogelijk waren. Nu krijgen alle woonzorgcentra in Vlaanderen een nieuw informatiepakket om hun personeel te informeren en te sensibiliseren.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

Elke persoon draagt micro-organismen of kiemen op en in het lichaam, ze horen bij de mens. De meeste kiemen maken je niet ziek, maar een aantal kunnen infecties veroorzaken. Deze kiemen kunnen van persoon op persoon overgedragen worden via de handen. Bewoners van woonzorgcentra zijn kwetsbaar voor dergelijke infecties. Een goede en correcte handhygiëne bij het personeel van de woonzorgcentra kan dergelijke “zorginfecties” voorkomen. Met goede handhygiëne voorkom je besmettingen voor jezelf en je omgeving.  

Een goede handhygiëne in een zorgcontext is meer dan af en toe de handen wassen. Het gaat o.a. om:

  • Handen wassen op de juiste momenten, bv. na elk toiletbezoek en voor de bereiding van maaltijden
  • Handen ontsmetten met handalcohol op de juiste momenten, bv. voor en na elk zorgcontact
  • Weten wanneer je handschoenen gebruikt en deze correct uittrekt
  • Maar ook geen ringen dragen en propere nagels erop nahouden

Campagne “Samen voor 100% handhygiëne”

Alle woonzorgcentra in Vlaanderen zullen volgende week een pakket ontvangen met materialen (stickers, affiches e.d.) om hun personeel te informeren en sensibiliseren over handhygiëne. Via een e-learning en instructiefilmpjes op 5 mei kunnen ze hun kennis testen en bijschaven.

Inschrijven voor de e-learning op 5 mei

Meer over deze campagne en alle campagnematerialen