Nieuwe coöperatie Zorgcirkels Jongdementie

De coöperatie Zorgcirkels Jongdementie werd opgericht door vzw Woonzorgnet-Dijleland en het Expertisecentrum Vlaams-Brabant Memo. Het is een zorgorganisatie met en tegelijk voor de doelgroep. Jonge mensen met dementie zijn immers ook vennoten en stippelen mee de toekomst uit van de coöperatie. Vzw Woonzorgnet-Dijleland, cvba Thuisverpleging Meerdael, vzw Landelijke Thuiszorg, nv Jacky Mertens Schoenen en Dhr. Marc De Beir zetten als oprichters hun schouders onder de nieuwe zorgcoöperatie.

Het project Zorgcirkels Jongdementie werd begin 2016 opgestart met steun van het Agentschap Zorg- en Gezondheid. Het geïntegreerd project biedt zorg, ondersteuning, begeleiding en een activiteitenaanbod op maat aan jonge mensen met dementie en hun familie. Het Ontmoetingshuis in de ’s Hertogenlaan 97 in Leuven is de spil van het project. De bezoekers zijn er welkom op maandag, donderdag en vrijdag van 9u tot 17u. Samen met een grote groep vrijwilligers en gastvrouwen genieten ze er van uitstappen, creatieve en muzikale activiteiten, kookworkshops… Het allerbelangrijkst is dat jonge mensen met dementie er gewoon zichzelf kunnen zijn. Ruim 40 gezinnen hebben het afgelopen jaar de weg gevonden naar Zorgcirkels Jongdementie.

Dit project wordt ondersteund door tal van ambassadeurs, vrijwilligers en sympathisanten, en gedragen met subsidies en giften. Het sociaal oogmerk dat de coöperatie via haar activiteiten nastreeft is het verhogen van de deskundigheid en de levenskwaliteit van de jonge mensen met dementie, hun mantelzorgers en de betrokken professionelen. Jonge mensen met dementie bepalen zij aan zij met de professionele partners de werking van de coöperatie. Eigenaarschap en medezeggenschap zijn essentiële kenmerken van deze werkingsvorm en zo wordt een meerwaarde gecreëerd voor de doelgroep en voor de maatschappij.

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren