spaarpot
29/03/2016
Financiering Woonzorg

Nieuw systeem voor toekomstige investeringen in ouderenzorg

Vorige week hechtte de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de nieuwe bouwnormen en een nieuw forfaitair financieringsmodel voor infrastructuur van woonzorgcentra en kortverblijf. Het basisprincipe is dat de bewoner zelf instaat voor de huisvestingskost en dat de overheid tussenkomt om de kosten te helpen dragen verbonden aan het zorggerelateerd én collectief karakter van het gebouw. Woonzorgcentra en centra voor kortverblijf zullen een infrastructuurforfait van 5 euro per verblijfsdag ontvangen indien zij voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Streefdoel is om het juridische kader van dit nieuwe systeem nog dit jaar in werking te laten treden. Het is de bedoeling om het systeem geleidelijk aan uit te breiden naar alle woonzorgcentra en alle centra voor kortverblijf.

Zorgnet-Icuro reageert positief op de beslissing van de Vlaamse Regering. De sector wacht immers al jaren op duidelijkheid rond VIPA. De Vlaamse Regering bevestigt dat het noodzakelijk is om te blijven investeren in zorginfrastructuur voor zorgbehoevende ouderen. Verder vinden we het logisch dat Vlaanderen een link legt met de dagprijs, het is namelijk de bedoeling dat dit forfait de factuur voor de bewoner verlicht. Hoe de Vlaamse prijzendienst de link via het formulier A juist gaat leggen, is vandaag nog niet duidelijk. Tevens is er nog geen duidelijkheid rond de toekomst van de waarborgverlening en de noodzakelijke bijkomende budgetten voor infrastructuursubsidies voor dagverzorgingscentra en lokale dienstencentra.

Dankzij het feit dat de Vlaamse Regering de conceptnota heeft goedgekeurd, kan deze nu uitgewerkt worden in regelgeving. We hopen dat de komende weken de vragen rond de concrete uitrol van het nieuwe systeem beantwoord worden.

Wij herinneren u graag aan de studiedag die wij organiseren op 15 april 2016 rond het bouwen van woonzorgcentra en o.a. dit nieuwe financieringsmodel. Leden kunnen zich inschrijven via onze website.