20/04/2016

Nieuw boek ‘Burn-out in de zorg’: Zorgnet-Icuro wil inzetten op duurzaam HR-beleid

Zorgverleners werken vaak vanuit een sterke bevlogenheid. Tegelijk kampen veel zorgverleners met burn-out. Zorgnet-Icuro en Lannoo Campus stellen vandaag Burn-out in de zorg voor, een gloednieuw boek dat getuigenissen van slachtoffers koppelt aan theoretische inzichten van de experten Gorik Kaesemans, Elke Van Hoof, Lode Godderis en Erik Franck.  Hiermee wil Zorgnet-Icuro zorgvoorzieningen handvaten aanreiken voor de aanpak van burn-out, geïntegreerd in een duurzaam HR-beleid.

De zorgsector zit vol deskundige, gedreven en vaak bevlogen mensen, zo blijkt uit onderzoek. Tegelijk is er een zware budgettaire druk. De bezetting in sommige settings verhoogt het risico op toenemende stress en bovendien is de zorg in volle verandering. In de zorg kan je plotse stressmomenten niet vooraf plannen, denk maar aan een plotse samenloop van spoedopnames. Die cocktail van chronische en acute stress maakt dat burn-out een gegeven is waarrond werkgevers in de zorg best een actief en geïntegreerd beleid voeren.

Burn-out in de zorg vormt het finale product van een project dat Zorgnet-Icuro drie jaar geleden opstartte. Twee geslaagde studiedagen en een driedelige sensibiliserende affichecampagne later, is er nu dit boek.  Vijf getuigen, vijf bevlogen zorgverstrekkers, elk met hun verhaal en achtergrond, spreken moedig over hun ervaringen met burn-out. Aan de hand van hun getuigenissen delen de experten hun vakkennis. Naast praktijkgerichte individuele tips bevat het boek bovendien concrete aandacht voor wat zorgorganisaties zelf kunnen doen.

“Zorg voor de zorgenden” moet centraal staan in het HR-beleid van elke zorgorganisatie, in de eerste plaats in het belang van de patiënt. Dit boek gaat in op alle vragen rond burn-out en biedt onderbouwde en praktische antwoorden. Een must-read voor iedereen die actief is in de zorg.

Meer informatie?
Lieve Dhaene, adviseur communicatie Zorgnet-Icuro, 0486 94 86 59, 
lieve.dhaene@zorgneticuro.be

Graag een recensie-exemplaar? Contacteer dan pers@lannoocampus.be

Tot 15 mei 2016 kunnen leden van Zorgnet-Icuro het boek Burn-out in de zorg aankopen met korting. U betaalt dan 20 euro i.p.v. 24, 99 euro en krijgt het boek gratis toegestuurd. Bestellen? Stuur dan een mailtje naar Anita Scheers (anita.scheers@zorgneticuro.be) met uw naam en het adres waarop u het boek wenst te ontvangen. 

Bekijk hier de reportage van ActuaTV.