'Mijngezondheid': krijg toegang tot je gezondheidsgegevens

Gisteren, op 8 mei 2018, heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block het digitaal overheidsportaal Mijngezondheid voorgesteld. Dat geeft elke burger toegang tot zijn/haar gezondheidsgegevens die elektronisch beschikbaar zijn. Het kan gaan over medische, maar ook administratieve informatie. Op die manier zijn mensen beter op de hoogte van hun situatie en kunnen ze hun gezondheid mee in handen nemen. 

Mijngezondheid is een Personal Health Viewer die je gezondheidsgegevens via één enkele toegangspoort toont. Van daaruit klik je door naar alle platformen die gezondheidsgegevens aanbieden. Zo vind je een samenvatting van je dossier bij zorgverleners (huisarts, artsen in het ziekenhuis, apotheker …), registratie als orgaandonor en wilsverklaringen. De komende maanden wordt het aanbod stelselmatig uitgebreid. Denk aan gegevens over vaccinaties of geneesmiddelen. 

Het platform wil burgers helpen om hun gezondheidstoestand beter te begrijpen en op die manier bewustere keuzes te maken over mogelijke behandelingen. Daarnaast wil het ook de uitwisseling van informatie tussen verschillende zorgverleners vlotter laten verlopen. Zo kan de huisarts zien welke onderzoeken een patiënt allemaal heeft laten doen in de ziekenhuizen.

Je hoeft slechts één keer in te loggen op het platform (met je eID of de app itsme). Bij kinderen tot 16 jaar beschikken de ouders over de toegang.  

Gegevens kunnen pas doorgegeven worden van zodra patiënten hun toestemming geven. Ook zijn privacy wordt streng bewaakt.  

Na Zweden is België het tweede land in Europa dat zo'n portaal aan zijn burgers aanbiedt.

Plaats een reactie

Login of registreer om te kunnen reageren