balans
02/06/2017
Communicatie Algemene Ziekenhuizen Geestelijke gezondheidszorg

Media-aanbeveling communicatie over gewicht, eetgedrag en eetstoornissen

Gevoelige thema’s zoals gewicht, eetgedrag en eetstoornissen leven sterk in onze huidige maatschappij en maken dan ook frequent het onderwerp uit van berichtgeving in de media. Om tegemoet te komen aan de vraag van steeds meer journalisten hoe ze hier op een doordachte wijze kunnen over berichten, werd met logistieke steun van de Vlaamse Vereniging van Journalisten werk gemaakt van een media-aanbeveling.

Eetstoornissen zijn complexe psychische stoornissen met ernstige fysieke gevolgen. Ongeveer 3,5% van de Belgische bevolking en ongeveer 10% van alle jonge vrouwen ontwikkelen een eetstoornis. Deze prevalentie is hoog in vergelijking met onze buurlanden. Hoe vroeger iemand hulp en behandeling zoekt om de eetstoornis aan te pakken, hoe groter de kans op volledig herstel. Slechts één op de drie zoekt echter (tijdig) professionele hulp.

Uit onderzoek blijkt overigens dat in vele gevallen op basis van het gewicht van een persoon voorbarige en vaak onterechte conclusies worden getrokken met betrekking tot gedrag, persoonlijkheid en capaciteiten. Stigmatisering dreigt. Bovendien is het zo dat personen die zich het sterkst aangetrokken voelen tot anti-obesitas-boodschappen doorgaans ook degenen zijn die het meest kwetsbaar zijn om een negatief lichaamsbeeld te ontwikkelen als reactie op deze boodschappen. En een negatief lichaamsbeeld vormt een sterke risicofactor voor de ontwikkeling van een eetstoornis.

Geregeld nemen mediamakers en journalisten contact op met Eetexpert met de vraag hoe men respectvol kan berichten over gewicht, eetstoornissen en eetpatronen. Op hun vraag en naar aanleiding van de Werelddag tegen eetstoornissen op 2 juni ontwikkelde Eetexpert, het Vlaamse kenniscentrum rond eet- en gewichtsproblemen, hierrond aanbevelingen voor journalisten en media.

De volledige aanbeveling vind je op www.eetexpert.be/pers