KEI in het nieuw: een terugblik

Tijdens de week van 5 november 2018 vierde het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) in Oostduinkerke stevig feest. Na 10 jaar van plannen maken, bouwen en verbouwen kon het volledig vernieuwde KEI immers ingehuldigd worden. KEI bezorgde ons een verslag van hun feestweek.

Het Vlaams revalidatieziekenhuis focust op cardio-pulmonaire, locomotorische, neurologische en psycho-geriatrische revalidatie. Patiënten met een complexe revalidatienood kunnen er terecht voor gespecialiseerde, multidisciplinaire en holistische revalidatie aan zee. 

Op woensdag 7 november werd het vernieuwde KEI ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Vandeurzen. Na enkele toespraken en een panelgesprek onthulde de minister een foto van Michiel Hendryckx, als plechtige afsluiting van het officiële gedeelte. De fotograaf was immers een week te gast geweest om de aanpak van het KEI op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto’s die Michiel Hendryckx nam, sieren ondertussen de muren van het KEI.

De volgende dag werd een wetenschappelijke avond georganiseerd voor zorgprofessionals. De artsen van het KEI brachten elk een korte, maar krachtige presentatie over hun focusgebied en gingen daarna in debat met professoren van UZ Gent en UZ Leuven en met collega’s van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

Op zaterdag 10 november tenslotte kregen alle medewerkers van het KEI de kans om hun gezin, familie en vrienden op sleeptouw te nemen doorheen hun vernieuwde werkplek.

Na afloop onthouden we in ieder geval dat revalidatie een werkwoord is en dat de twee sleutelwoorden “actief en inclusief” vrij cruciaal zijn om goede resultaten te boeken. Bewegen is de boodschap! Verder werd aangetoond dat (secundaire) preventie een thema is waarop best veel meer ingezet wordt. Het ICF dat als leidraad gebruikt wordt binnen de revalidatiesector biedt een goed kader, maar is niet steeds even handig in de dagelijkse praktijk. Mogelijks biedt het nieuwe instrument BELRAI wel wat mogelijkheden ter aanvulling. Tevens werden boeiende inzichten geboden over begrippen als multidisciplinariteit, interdisciplinariteit en transdisciplinariteit. 

Het KEI wil in het kader van haar zorgstrategisch plan 2017-2027 graag nieuwe activiteitsdomeinen verkennen en ontplooien. Daarbij wil het de opgebouwde expertise verder uitdiepen en effectief goed samenwerken, met de eerste lijn en andere ziekenhuizen. Enkel op die manier kan een samenhangend revalidatie-aanbod - in het belang van de patiënten - uitgewerkt worden. In die zin wil het KEI lokaal en binnen het ziekenhuisnetwerk KOM zijn rol blijven spelen, maar ook voor patiënten in andere regio’s een belangrijk revalidatieziekenhuis zijn, zoals het dat bijvoorbeeld nu al is inzake pulmonaire revalidatie.

Wil je de historiek van het KEI in vogelvlucht verkennen? Bekijk dan volgend filmpje: https://youtu.be/O5vj8skOyGc

En wie graag KEI IN HET NIEUW wil komen ontdekken, is van harte welkom tijdens de Dag van de Zorg op 17 maart 2019.