ziekenhuis
30/06/2017
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

KCE studie schetst contouren ziekenhuisaanbod van de toekomst

In het kader van haar plannen voor de hervorming van het ziekenhuislandschap vroeg minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan hoeveel bedden we vandaag en in 2025 in de algemene ziekenhuizen nodig hebben. Het rapport Benodigde ziekenhuiscapaciteit in 2025 en criteria voor aanbodbeheersing van complexe kankerchirurgie, radiotherapie en materniteit werd vandaag gepubliceerd. Zorgnet-Icuro reageert positief. De studie heeft de verdienste een wetenschappelijke onderbouw te leveren voor een aanpassing van het aanbod van ziekenhuisbedden. De vorming van klinische ziekenhuisnetwerken is hiermee weer een stapje verder.

Zorgnet-Icuro is tevreden dat het KCE in dit rapport wetenschappelijk gefundeerde cijfers aanlevert over de toekomstige capaciteitsbehoefte in de algemene ziekenhuizen, en dit met een tijdshorizon tot 2025. Zo krijgen we een meer precies beeld van te verwachten evoluties. Niet geheel onverwacht wijzen deze gegevens op een toenemende behoefte aan capaciteit om de extra noden van een vergrijzende bevolking op te vangen. Er zullen dus meer bedden nodig zijn voor niet-acute zorg (Sp-bedden) en voor geriatrische patiënten (G-bedden). Maar ook het creëren van meer dagziekenhuiscapaciteit is een reële behoefte. Dat dit gepaard dient te gaan met een vermindering van de capaciteit in klassieke opnamediensten zoals inwendige geneeskunde en chirurgie (maar ook in materniteit en pediatrie) is logisch. Bovendien gaat het hier om het doorzetten van een evolutie die al enkele jaren aan de gang is. Dat komt tot uiting in de voortdurende daling van het aantal “verantwoorde bedden”, d.w.z. het aantal bedden dat als basis wordt genomen voor de financiering van de ziekenhuizen (in tegenstelling tot het aantal “erkende bedden”).

Zorgnet-Icuro pleit ervoor om de middelen die door een daling van het aantal ziekenhuisbedden vrijkomen, onder meer in te zetten in een betere personeelsomkadering. De steeds kortere verblijfsduur zorgt voor meer geconcentreerde en intensievere zorg, die vraagt om meer zorgpersoneel per bed. België heeft nu al in vergelijking met het buitenland een bijzonder lage personeelsnorm.

We vragen ook dat het huidige moratorium, op onder andere de reconversie van bedden, stop te zetten. Volgens de huidige planning zou dit moratorium pas opgeheven worden in 2019. Ziekenhuizen moeten zich goed kunnen voorbereiden op de toenemende behoefte aan opvang voor de ouder wordende populatie. Daarom is het nodig dat ze binnen de opstartende netwerken zo snel mogelijk de kans krijgen om aanpassingen in hun portefeuille aan bedden door te voeren.

Het KCE stelt ook criteria voor inzake de beheersing van het aanbod van complexe kankerchirurgie, radiotherapie en materniteit. Die concrete aanbevelingen gebeuren voor het eerst op een wetenschappelijk onderbouwde manier. De aanbevelingen vertrekken van een (vrij brede) vork voor het aantal benodigde expertisecentra. Het is aan de minister om die om te zetten in meer concrete en precieze cijfers.

Door deze KCE-studie worden de contouren van het toekomstige ziekenhuislandschap weer een stukje helderder. Dat is belangrijk voor de klinische netwerken die zich op het terrein aan het vormen zijn. Zorgnet-Icuro dringt aan op snelle duidelijkheid de afspraken zo concreet mogelijk kunnen gemaakt worden. Het rapport pleit ook voor een transitie van de huidige situatie naar de wetenschappelijk meer gewenste toestand. Dat geeft de sector ruimte om overleg te plegen en om creatieve oplossingen te zoeken waar door de nieuwe programmatie toch veranderingen in het aanbod noodzakelijk zijn.

Via deze link kan u het volledige KCE-rapport en de samenvatting raadplegen en downloaden.