spoed
29/03/2016
Zorgbeleid Algemene Ziekenhuizen

KCE-studie pleit voor spoeddiensten en huisartspermanentie op één locatie

In vergelijking met andere landen kent België een groot aantal spoeddiensten. Om tal van redenen trekken patiënten te snel naar de spoeddienst in de buurt, terwijl de huisarts van wacht in vele gevallen even goed kan helpen. In een nieuwe studie pleit het KCE ervoor om het aantal spoeddiensten te beperken en om naast elke overblijvende spoeddienst een 24/7 huisartspermanentie onder te brengen. Deze blijven wel autonoom van het ziekenhuis functioneren, onder de coördinatie van de lokale huisartsenkringen. Spoeddienst en huisartspermanentie vormen samen een ‘centrum voor ongeplande zorg’, dat één centrale toegangspoort met een triage-zone heeft. Het klinisch geschoolde triage-team onthaalt de patiënt en stuurt deze dan door naar de huisartspermanentie of naar de spoed, afhankelijk van zijn medische situatie.

Visie Zorgnet-Icuro?

Zorgnet-Icuro onderschrijft grotendeels de standpunten KCE, zoals u ook kunt lezen in ons persbericht ‘Dringend medische hulp nodig: naar de huisartsenwachtpost of spoeddienst? (10/03/2016). Om in kritische situaties verwarring of foute keuzes te vermijden bij de patiënt, is het voor ons van essentieel belang dat de eerste lijn (huisartsen) en de tweede lijn (ziekenhuizen) structureel samenwerken. Het oprichten van één centraal telefoonnummer en één centraal aanmeldpunt ter plaatse, staat daarbij voorop.

In zijn rapport pleit het KCE voor het aantal spoeddiensten te beperken op basis van objectieve, wetenschappelijke criteria. Zorgnet-Icuro onderschrijft ook deze aanbeveling, maar enkel indien ze ingekanteld wordt in de andere noodzakelijke hervormingen die op til zijn:

  1. Samenwerken in netwerken: Zorgnet-Icuro heeft een concreet voorstel uitgewerkt om ziekenhuizen op regionaal niveau onderling te laten samenwerken (zie publicatie ‘Regionale ziekenhuisnetwerken’, 20/11/2015). Uitgangspunt is dat elke burger vanuit geografisch perspectief een gelijke toegang moet hebben tot kwaliteitsvolle zorg en dat die zorg zo doelmatig en kosteneffectief mogelijk moet zijn. Het maken van taakafspraken in verband met  de spoeddiensten vormt onderdeel van  dergelijke netwerken.
  2. Aandacht voor de financiering: zoals het KCE terecht aanhaalt, is de spoed een zeer belangrijke toegangspoort voor een ziekenhuis. Het kan niet de bedoeling zijn dat ziekenhuizen die mee hun schouders zetten onder een efficiëntere en kwaliteitsvollere organisatie van de dringende medische hulpverlening hiervoor financieel gepenaliseerd worden. De hervorming van het zorgaanbod zal dan ook hand in hand moeten gaan met de verwachte hervorming van de ziekenhuisfinanciering van minister De Block.