Overleg ziekenhuis verpleegkundigen
18/01/2022
Personeel en Organisatie Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg

KBS zamelt 512.544 euro in om chronische stress bij zorgpersoneel tegen te gaan

Angst, vermoeidheid, gevoel dat het werk zinloos is… Na bijna twee jaar Covidcrisis zijn er veel tekenen dat zorg- en hulpverleners slecht in hun vel zitten. Dit heeft gevolgen op de werkvloer (absenteïsme, meer zorgverleners die volledig dreigen af te haken…) en levert zorgpersoneel chronische stress op. Om dat tegen te gaan ondersteunt de Koning Boudewijnstichting vierentwintig projecten. Van wellnessworkshops, over coaching en praatgroepen, tot denkoefeningen over de levenskwaliteit op het werk… Samen krijgen ze in totaal 512.544 euro steun uit de giften van de honderden particulieren, bedrijven en organisaties aan de Stichting tijdens de Covid-19-crisis.

Tijdens de gezondheidscrisis de voorbije twee jaar is het zorg- en hulppersoneel zwaar op de proef gesteld, zowel fysiek als mentaal. Op het terrein is duidelijk te zien dat ze slecht in hun vel zitten: ze kampen met angsten en vermoeidheid, hun werk verliest zijn betekenis… Dit leidt ook tot meer absenteïsme en meer zorgprofessionals die ermee kappen. De problemen in de zorg- en hulpsector zijn niet nieuw, maar de pandemie heeft ze op de spits gedreven. Het zorgpersoneel heeft nu af te rekenen met chronische stress. Dit wordt bevestigd door Sciensano, na de publicatie van de resultaten van het derde luik van de peiling naar het welbevinden van zorg- en hulppersoneel.

De 24 projecten, initiatieven van onder andere ziekenhuiscentra, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap, willen het welbevinden van het zorg- en hulppersoneel verbeteren, op een individuele en collectieve manier. Het gaat bijvoorbeeld om welzijnsworkshops rond het reduceren van stressniveau, individuele coaching, intervisies rond het verhogen van veerkracht en bevorderen van mentaal welzijn, denkoefeningen over de levenskwaliteit op het werk.