Interview met Margot Cloet op VRT NWS

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block start vanaf eind dit jaar met de terugbetaling van enkele sessies bij een psycholoog, de terugbetaling geldt voor mensen tot 64 jaar. VRT NWS maakte daarover een reportage en interviewde ook Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. 

Reportage op VRT NWS

Zorgnet Vlaanderen vraagt federaal én Vlaams geld voor psychologische bijstand ouderen

Eind dit jaar start federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block met de gedeeltelijke terugbetaling van psychotherapie, maar voorlopig niet voor mensen boven de 65. En in de woonzorgcentra –  een bevoegdheid van de Vlaamse minister Jo Vandeurzen –  werken er nauwelijks psychologen. Als ze er al zijn, dan zijn het de bejaarden die grotendeels hun factuur betalen.

Er moet meer overheidsgeld voor komen, vindt Margot Cloet, de CEO van Zorgnet Vlaanderen, een organisatie die in Vlaanderen zowat alle christelijke woonzorgcentra verenigt. Ze zei dat in "De ochtend" op Radio 1. 

Veel psychische problemen bij ouderen

Het is zoeken naar psychologen in woonzorgcentra (WZC) voor bejaarden. Ze zijn ronduit zeldzaam. Een van de uitzonderingen vonden we in WZC Den Olm in Bonheiden, bij Mechelen. Daar werkt Sara Mahieu. Ze vindt het bevreemdend dat psychologische bijstand voor ouderen zo weinig overheidssteun krijgt. En dat terwijl ouderen vaak af te rekenen hebben met heel eigen en zware psychische problemen. 

Lees hier het volledige artikel en bekijk de interviews met Margot Cloet en Sara Mahieu.